Evropská komise chce zrušit spolufinancování projektů

Brusel - Evropská komise navrhla dočasně zrušit povinnost, podle které členské země musejí spolufinancovat projekty placené ze sociálního fondu Evropské unie. Týkat by se to mělo letošního a příštího roku. Brusel rovněž ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (EIB) navrhuje vyčlenit půl miliardy eur (asi 13,4 miliardy korun) na poskytování takzvaných mikroúvěrů. Z rozpočtu EU by se na tyto účely mělo přesunout 100 milionů eur.

Mikroúvěry by měly pomoci lidem, kteří si chtějí založit firmu, ale nemají šanci dostat úvěr od banky. „Bude to ale mít velké administrativní náklady,“ namítl ekonom z Vysoké školy ekonomické Petr Bartoň. Právě zhoršení přístupu k úvěrům je jedním ze znatelných dopadů krize, na který upozorňují experti i podnikatelé. Velký tlak je vyvíjen i na veřejné finance. Může být proto těžší hledat v rozpočtech peníze potřebné na spolufinancování unijních projektů.

U prostředků z Evropského sociálního fondu (ESF) proto komise navrhuje, aby se zrušila povinnost přidávat k unijním penězům navíc ještě prostředky z národních rozpočtů pro roky 2009 a 2010. Na základě současných pravidel totiž státy nemohou počítat s tím, že z unijních peněz bude financován celý projekt. Země nyní musí dodat 15 až 30 procent z celkových nákladů.

Telefonát Evy Hrnčířové a Petr Bartoň ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Plány komise se možná dočkají kritiky

Návrhy obsahují také závazek, aby EU zajistila alespoň 5 milionů míst v učňovském vzdělávání pro mladé lidi. Komise také navrhuje podporovat krátkodobé práce a odborné vzdělávání. „I jeden nedobrovolně nezaměstnaný člověk je moc. To je výzva pro koherentní akci Evropy,“ upozornil český eurokomisař Vladimír Špidla. 

Členské země všechny návrhy posoudí na summitu, který se uskuteční 18. až 19. června v Bruselu. „Vyzývám Evropskou radu, aby tento ambiciózní plán podpořila,“ uvedl předseda Evropské komise José Barroso. Podle týdeníku European Voice se však jedná o značně kontroverzní plány, které v členských zemích rozpoutají rozsáhlé debaty.

  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/26/2505.jpg
  • Vladimír Špidla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66603.jpg