Konec ropného monopolu - Mexiko zve soukromé i zahraniční těžaře

Mexiko se pomalu dostává mezi top těžařské velmoci světa. Aktuálně je na desátém místě v objemu produkované ropy a na zvýšení prestiže dál sází. Nové reformy tak zbavují stát monopolního postavení a v budoucnu by Mexiko mohlo sázet také na velké zásoby břidlicového plynu.

Reformy mají Mexiku pomoci k novému vzepětí – podle zástupců vlády se země vůči energetickému potenciálu příliš svazovala. „Bouráme bariéry. Ty bránily Mexiku, aby rostlo rychlým a stabilním způsobem. Díky reformám se po desetiletích nehybnosti znovu rozjíždíme,“ uvedl mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Těžba ropy a plynu totiž v Mexiku dlouhodobě klesá. V současnosti se pohybuje kolem 2,5 milionu barelů denně. Vláda si od reformy slibuje, že v roce 2018 bude stabilně kolem tří milionů. O 7 let později by měla být ještě o půl milionu vyšší.

Leticia Armentová, univerzita Centra Technológico, Mexico City: „Údaje předložené vládou jsou velmi optimistické. Takové projekty vyžadují opravdu velké investice a spoustu času. Nehledě na ekologickou zátěž, kterou to bezesporu přinese. Nicméně by to byl velký úspěch.“

Mexická ropa se otevře i soukromým investorům (zdroj: ČT24)

Ideálně by podle mexického prezidenta mohly do země přijít společnosti jako Royal Dutch Shell nebo Exxon Mobil. Taková jména by mohla začít o ropná pole soupeřit od začátku příštího roku. „Ministerstvo energetiky tento týden oznámí, o která naleziště ropy a plynu se budou moci zahraniční a soukromé firmy ucházet v prvním kole veřejných tendrů a která zůstanou státní společnosti Pemex,“ dodal Nieto.

Ropný a plynárenský průmysl znárodnila mexická vláda už v roce 1938. Tehdejší Prezident Lázaro Cárdenas ze země vyprovodil 17 zahraničních ropných společností. Cizí firmy údajně plenily národní bohatství země.