ČEZ hlásí propad zisku o čtyřicet procent, může za to teplá zima

Praha – O čtyřicet procent klesl zisk energetické skupině ČEZ. V prvním pololetí tak činil čistý zisk meziročně 17,2 miliardy korun. Firma pokles zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou. Tržby skupiny se snížily o desetinu na 101,7 miliardy korun.

Provozní výsledek před odpisy EBITDA klesl v prvním pololetí o 19 procent na 39,9 miliardy korun. Za celý rok ho skupina ČEZ nadále očekává na úrovni 70,5 miliardy korun. Celoroční čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy firma předpokládá ve výši 29 miliard korun. Podle dřívější metodiky čekala čistý zisk 27,5 miliardy korun bez zahrnutí opravných položek k dlouhodobému majetku.

„Pracujeme na komplexním snižování nákladů. Již letos šetříme stálé provozní náklady a eliminujeme tím negativní vliv externích faktorů na celoroční výhled EBITDA,“ řekl k výsledkům generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Skupina snížila své zadlužení meziročně o 13,6 miliardy korun.

„Provozní i čistý zisk skončil pod očekáváním kvůli nečekané opravné položce k dlouhodobému majetku v Rumunsku ve výši 2,1 miliardy korun,“ uvedl analytik Komerční banky Josef Němý. Podle něj by na druhou stranu mohlo být pozitivním impulzem zvýšení předpovědi letošního zisku.

Elektřina
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/himbeertoni

„Ve výsledcích společnosti ČEZ za druhé čtvrtletí je podobně jako v prvních třech měsících tohoto roku znát meziroční pokles objemu výroby zhruba o jednu TWh způsobený vlivem prodeje elektrárny Chvaletice v září 2013 a pokles prodejních cen elektřiny,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Pokles čistého zisku a tržeb v polovině roku zpomalil. V prvním čtvrtletí se výdělek skupiny ČEZ snížil o 44 procent a tržby meziročně klesly o 11 procent. Výroba elektřiny firmě za první pololetí meziročně klesla o sedm procent, nejvýrazněji ve vodních elektrárnách. Prodej koncovým zákazníkům se snížil o šest procent. Podle ředitele projektu AUKCEJINAK.CZ Aleše Choutky budou ceny elektřiny dál klesat. „Většina nákupů za rok 2015 byla realizována za velmi dobrých cenových podmínek, takže v koncových cenách pro domácnost i malospotřebitele čekáme stagnaci, či dokonce mírný pokles,“ poznamenal.

  • Aleš Choutka: „V minulosti tu byla velká podpora alternativních zdrojů, které produkují spoustu levné energie, která byla dotovaná. Takhle levně vyrobená energie snižuje cenu a odběratelé si na to zvykli a nejsou ochotni platit cenu vyšší.“

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.