Češi ani po aférách nezanevřeli na polské potraviny – nízká cena táhne

Praha – Čeští zákazníci už zapomněli na skandály polských potravin – oproti loňsku se jich do tuzemska přivezlo o 15 procent víc. Tamní výrobci můžou totiž nabídnout nízké ceny a rychlou dopravu. A právě proto supermarkety objednávají polské zboží častěji než třeba německé.

Kvůli aférám s nekvalitními potravinami před dvěma lety přestaly dovozy potravin z Polska růst a v některých měsících šly dokonce prudce dolů. S odstupem několika měsíců se ale ukázalo, že polské jídlo má v Česku řadu věrných zákazníků. „Polští výrobci výrazně zapracovali na kvalitě výrobků, které dováží do ČR, a to se asi také projevilo a zákazník to vnímá,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Polské potraviny se prodávají ve velkém v supermarketech, vaří se z nich v restauracích. Čeští zákazníci slyší především na to, že polské výrobky mohou nabídnout nízkou cenu. I když polské kamiony zásobují české obchody čím dál častěji, v dovozu masa stále vítězí Německo. I tak se ale ročně přiveze z Polska masa za necelé dvě miliardy. 

A stoupá i dovoz polských sladkovodních a mořských ryb. Ten se zvýšil pětinásobně a převýšil tak hodnotu 100 milionů korun. Dováží se hlavně pstruzi, ale třeba i kapr. 

Dovoz masa
Zdroj: ČT24

Pověsti výrobků dovážených z Polska uškodily potravinové skandály, například ten s technickou solí místo kuchyňské nebo ten se zkaženými vejci v prášku. Poláci proto v posledních měsících investovali do kampaně, která měla jejich kvalitní výrobky obhájit.

A v jejich prospěch svědčí i čísla. Ze statistik vyplývá, že české jídlo mívá daleko větší problémy než to dovážené od severních sousedů. Třeba na portálu Potraviny na pranýři inspekce loni upozornila na tři stovky závadných potravin vyrobených v tuzemsku, ale jen na 24 vyrobených v Polsku.

Události: Češi na polské potraviny nezanevřeli (zdroj: ČT24)