Bankovní asociace předpovídá Česku skoro dvouprocentní růst

Praha – Tuzemskou ekonomiku zřejmě čeká úspěšný rok. Podle aktualizované prognózy České bankovní asociace (ČBA) poroste o 1,9 procenta. Toto číslo odráží zvyšující se důvěru bank v úspěšné zotavení českého hospodářství z recese. Ještě v říjnu totiž finanční domy očekávaly, že HDP letos poroste o 1,6 procenta. Do nového odhadu se promítla listopadová intervence centrální banky.

ČBA zveřejňuje predikci vždy jednou za čtvrtletí. Ta aktuální vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky, GE Money Bank a Citibank.

Podle jejich propočtů by český hrubý domácí produkt měl pokračovat v růstu i v roce 2015, kdy stoupne o 2,5 procenta. Zato v uplynulém roce si HDP podle České bankovní asociace pohoršilo, a to o 1,3 procenta (ještě na podzim počítala asociace s pouze jednoprocentním propadem).

SROVNÁNÍ: RŮST ČESKÉ EKONOMIKY

2013

  • Česká bankovní asociace (ČBA) -1,0 %
  • Česká národní banka (ČNB) -0,9 %
  • Ministerstvo financí (MF) -1,0 %

2014

  • Česká bankovní asociace (ČBA) +1,9 %
  • Česká národní banka (ČNB) +2,1 %
  • Ministerstvo financí (MF) +1,3 %

Hospodářství by měl pomoci vyšší zájem o tuzemské zboží a služby v zahraničí. „Velkou roli sehrává obrat v evropské ekonomice, která by se měla od půlprocentního poklesu dostat k jednoprocentnímu růstu, což je obrovský posun nejen pro nás, ale pro celou světovou ekonomiku,“ uvedl předseda Vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Lepší pozici exportérů na evropských trzích by mělo zajistit i nedávné oslabení kurzu koruny centrální bankou (čtěte víc). „Na intervenci můžeme mít mnoho názorů, nicméně pozitivní vliv na export je neoddiskutovatelný. Pozitivní faktor má hodnotu zhruba koruny a půl na jednom euru,“ říká analytik CITFIN Tomáš Volf.

„Hodnotit komplexně dopady intervence ČNB je prozatím předčasné – bude záležet nejen na vnějším prostředí, ale i na době jejího trvání a způsobu ukončení. Oslabení kurzu koruny ovšem bezesporu posílí vývoz, který by měl být letos hlavním tahounem růstu,“ dodal Niedermayer.

Navzdory pozitivnímu vývoji HDP ale bankovní asociace neočekává snížení nezaměstnanosti. Letos by tak měl podíl lidí bez práce stagnovat na hodnotě 7,7 procenta. O půl procentního bodu klesne až v roce 2015.

Jen v prosinci nahlásilo Úřadu práce ČR hromadné propouštění patnáct firem, většinou se sídlem v Praze. O práci by tak mělo přijít zhruba 900 lidí. Nejvíc jich propustí společnost ČD Cargo, asi 370.

„Není to nízké číslo. Ale není to ani číslo, které by zvýšilo počet uchazečů o zaměstnání ze dne na den. To propouštění bývá většinou postupné a rozmělní se do několika měsíců,“ klidní obavy z prudkého nárůstu nezaměstnanosti mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.