Koberečky zajistily společnosti Grund titul Firma roku

Praha - Firma Grund z Mladých Buků, která je úspěšným výrobcem koupelnových koberečků, se stala Firmou roku 2013. Živnostníkem roku se pak stal Karel Sobotka z Liberecka, který se živí jako sklář. Výsledky osmého ročníku soutěže byly vyhlášeny dnes na pražském Žofíně. Vítěznou firmu zvolila 14členná porota. O pěti finalistech Živnostníka roku rozhodla veřejnost v SMS hlasování, z nich vybrala vítěze porota.

Firma Grund porazila 3 116 společností a zvítězila v soutěži Vodafone Firma roku 2013. Společnost vznikla před 23 lety, byla to tehdy malá rodinná firmička s minimálním kapitálem a jedním šicím strojem v ložnici. Během několika let se jí ale podařilo uspět nejen na českém trhu, ale i v sousedním Německu, kde má dnes 80 vlastních obchodů. Pomocí nových technologií Grund úspěšně bojuje proti asijské konkurenci. 

Hned za firmou vyrábějící koberečky do koupelen se v soutěži umístila společnost Holík International, která se specializuje na výrobu rukavic pro hasiče, armádu, záchranáře či myslivce. Bronzovou příčku pak obsadil výrobce bylinkových sirupů Kitl.  

Firma a živnostník roku 2013

Na pražském Žofíně byli dnes ocenění i nejlepší živnostníci. Všichni tři, kteří obsadili první tři místa, se přitom živí přímo vlastníma rukama. Nejvíce porotu zaujal sklář Karel Sobotka, který je jedním z posledních mistrů foukaného skla. K práci mu stačí benzinový hořák a spousta trpělivosti. Pod rukama mu pak vznikají skleněné figurky. 

Na druhém místě skončil kamnář Vladimír Hejna, pomyslnou bronzovou medaili získal švec Radek Zachariáš z Prahy, který ručně šije luxusní kožené boty. 

Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí ZDE.

Uděloval se i titul Odpovědná Firma roku 2013, ten získala společnost ZLKL, která vyrábí vozítka Elbee určené pro invalidy.

Titulem Inovátor roku, který oceňuje inovativní nápady uvedené v praxi, se může pochlubit společnost Flajzar. Ta vyrábí například signalizační zařízení pro rybáře nebo GSM dálkové ovladače.