Povinné ručení bude ještě letos znovu zdražovat

Praha - Povinné ručení ještě letos zdraží o tři až čtyři procenta. S dalším až tříprocentním zdražením musejí navíc řidiči počítat, pokud projde poslanecký návrh, který nařizuje pojišťovnám povinně odvádět část pojistného na financování hasičů a dalších záchranných složek. V Otázkách Václava Moravce to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Pojišťovny přitom zvyšovaly ceny povinného ručení už na začátku roku.

„Zdražení je otázkou trhu. Trh nastavuje cenu… Plus minus můžeme mluvit o nárůstu, třech nebo čtyřech procentech, ještě v tomto roce,“ řekl Síkora. Podle něj musí pojišťovny zohlednit zvýšení DPH. Velké pojišťovny navíc tvrdí, že současné ceny jsou výsledkem nezodpovědného konkurenčního boje, který je předtím stlačil o čtvrtinu.

Pokud navíc projde návrh na odvod peněz do zvláštního fondu, jak navrhují poslanci, bude se dál zdražovat. „Pokud by poslanci příští týden schválili tříprocentní odvod, museli bychom zdražit kvůli státnímu zásahu,“ vysvětluje Síkora. „Žádný podnikatelský subjekt nemůže absorbovat tři procenta na základě nějakého státního administrativního rozhodnutí,“ dodal. 

Povinné ručení zdražilo v průměru o tři procenta už na začátku roku. Dohromady tak mohou sazby během letoška vzrůst až o desetinu.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce mají prohlášení o zvýšení cen jediný cíl, a to tlak na veřejnost a poslance zabránit přijetí popsaného zákona. „Bude-li zákon přijat a dojde současně ke zvýšení ceny povinného ručení, měla by příští vláda uvažovat o změně současného systému. Nikdo totiž nemůže být nucen, aby vykonával činnost, kterou považuje za ztrátovou, včetně pojišťoven. Je tedy otázkou, zda by i nadále měly toto povinné pojištění ze zákona poskytovat soukromé pojišťovny,“ uvedl Tejc v tiskovém prohlášení.

Že by pojišťovny měly dávat část peněz hasičům, se ve sněmovně řešilo už několikrát a pokaždé neúspěšně. Tentokrát je ale na stole kompromisní návrh, který počítá s tříprocentním odvodem a má šanci projít. Dohromady jde asi o 600 milionů korun. 60 procent z toho mají dostat hasiči a zbytek si rozdělí policisté, zdravotníci a programy na zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Původní návrh počítal dokonce s šestiprocentním odvodem pojistného z povinného ručení do znovuobnoveného Fondu zábrany škod. Fond by Integrovanému záchrannému systému hradil náklady na nákup techniky. Podle původně předloženého návrhu by pojišťovny odváděly peníze ministerstvu vnitra a ministerstvo by je přeposílalo krajům. Návrh by také zavedl povinnost úmyslných viníků havárií a dopravních nehod zaplatit náklady hasičům. 

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba přiblížil, že základní myšlenkou odvodu financí záchranným složkám je zlepšit kvalitu práce záchranářů. „Základní myšlenkou nebyly peníze, ale to, že chceme občanovi pomoci, chceme mu poskytnout lepší servis, být u něj dříve a zachránit více životů. Měli by na tom vydělat především občané, protože budeme moci poskytnout služby rychleji a lépe, s lepší technikou,“ říká.