Olympiáda české sázkaře tolik netáhne

Praha - Už zítra odstartuje letní olympiáda v Londýně. V porovnání s jinými svátky sportu se však z pohledu sázkových kanceláří nejedná o největší událost. Podle ředitele Asociace provozovatelů kurzových sázek Marka Hermana bude odhadovaná hodnota vyplacených výher třetinová oproti poslednímu mistrovství Evropy ve fotbale. Na vině je podle něj příliš široké portfolio sportů, ve kterém není jednoduché se zorientovat. Nejvíce fanoušky do sázkových kanceláří přivádí účast českých sportovců, vsadit si však lze i na nejkurióznější eventuality ceremoniálů i celých her.

České sázkové kanceláře se pomalu plní fanoušky i profesionálními sázkaři. Přibližná hodnota vyplacených výher se bude letos podle Hermana pohybovat kolem 350 milionů korun. Na letošním mistrovství Evropy ve fotbale to ale byla zhruba miliarda, tedy asi trojnásobek.

Příčinou menšího zájmu o olympiádu je prý příliš velké množství sportů. „Pro sázení potřebujete informaci. Potřebujete vědět, kdo je favorit, outsider, černý kůň. Je tam obrovská paleta sportů, takže vlastně neznáme nikoho, kdo by tomu všemu rozuměl. To je hlavní příčina toho, že pro sázkový byznys olympiáda zas až tak velkou událostí není,“ říká Herman.

Marek Herman, ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek:

„V porovnání s opravdu velkou sportovní událostí, kterou je například mistrovství Evropy ve fotbale, je olympiáda jenom Popelka. Jde spíše o společensko-sportovní událost.“

Největší nápor je očekáván zároveň s vypuknutím bojů, kterých se budou účastnit čeští sportovci. „Tahákem pro sportovní sázení je účast našich reprezentantů. Ti, kteří mají šanci udělat dobrý výsledek, potáhnou sázkaře za sebou,“ predikuje Herman. Velký zájem je například o sázky na Barboru Špotákovou, Ondřeje Synka, Petru Kvitovou nebo Radka Štěpánka.

Rozhovor s Markem Hermanem (zdroj: ČT24)

Mezi nejsilnější sporty v oblasti sázek patří fotbal, hokej, atletika a basketbal. „Královskou disciplínou je sprint na 100 metrů, kde očekáváme sportovní koncert,“ uvádí Herman. „Jelikož se Češi sázkami baví, vsadit si mohou i na to, jestli některá členka výpravy v průběhu olympiády otěhotní nebo zda bude během úvodního ceremoniálu pršet,“ dodává Herman.