Stát bude moci v době krize omezit nákup zboží i nakládání s penězi

Praha - Opatření, jež mohou státní i samosprávné orgány přijímat v situacích různých krizí, upravuje novela, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Novela zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy například dává hejtmanům právo za stavu nebezpečí určit maximální množství zboží, které bude možné spotřebiteli prodat. Klaus dnes mimo to podepsal také například novelu, která umožní prodej státní zemědělské půdy cizincům.

Novela také rozšiřuje pravomoc vlády na návrh guvernéra České národní banky omezit nebo zcela zmrazit nakládání s penězi na účtech u všech platebních institucí. Dosavadní zákon toto právo omezoval pouze na korunové účty vedené u bank.

„Účelem zákona je optimalizace bezpečnostního systému ČR a současně uvedení krizového zákona a zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy do vzájemného souladu,“ uvedl mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Státní zemědělskou půdu budou moci nakupovat cizinci

Klaus dnes podepsal i další novelu, která umožňuje nákup státní zemědělské půdy v tuzemsku občanům EU, Norska, Lichtenštejnska a Švýcarska. Předloha souvisí s již schválenou novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince.

Až do konce dubna 2011 obyvatelé unie zemědělskou půdu v ČR po sedm let kupovat nesměli. Desítky tisíc hektarů však již předtím vlastnily zahraniční firmy, které měly v zemi sídlo, stejně jako občané EU, kteří na území ČR již tři roky pobývali a hospodařili.