Také lékaři si chtějí vybírat pacienty: Vadí jim notoričtí stěžovatelé

Praha - Stejně jako mají pacienti právo na výběr lékaře, tak by to v budoucnu mohlo platit i obráceně. Česká lékařská komora totiž chce, aby mohly ordinace odmítat lidi, kteří nerespektují léčbu, nebo si opakovaně stěžují. Podle návrhu by doktoři mohli z péče vyřadit pacienty v případě, že by došlo k narušení vzájemné důvěry. Ministerstvo zdravotnictví s tímto nápadem souhlasí, ale za podmínky, že nebude ohroženo zdraví pacientů.

Zatímco pacient se může s lékařem rozloučit poměrně rychle a jednoduše, opačně to v tomto svazku neplatí. Neodkladnou zdravotní péči nesmějí lékaři odmítnout nikdy, u stálých pacientů v kartotéce by ale chtěli mít volnější ruku. „Pokud pacient naprosto nerespektuje doporučení lékaře, často si dokonce na toho lékaře stěžuje, tak je jasné, že ten vztah důvěry mezi ním a lékařem neexistuje. Tak aby lékař mohl říct: o tohoto pacienta já se nebudu starat,“ uvedl prezident České lékařské komory. Odmítnutým pacientům by však musely zdravotní pojišťovny okamžitě najít náhradu.  

Dnes může lékař odmítnout pacienty jen v případě plné kartotéky, kdy si může dovolit ty nové už nepřijmout. Pokud už ale má lékař pacienta ve své péči, tak ho může odmítnout jen výjimečně: pokud pacient závažným způsobem nedodržuje léčbu, což se ovšem v praxi velice těžce prokazuje. „Například podle laboratorních nálezů nám vychází, že ten pacient asi léčbu nedodržuje, ale nemáme jednoznačný důkaz,“ vysvětluje kardiolog a předseda Sdružení ambulantních lékařů Zorjan Jojko.  

Jeho ambulancí projdou ročně asi dva tisíce pacientů – i on mezi nimi potkal ty, se kterými se zásadně neshodl: „Pacient mi pokaždé vynadal, že má stále vysoký krevní tlak, ale zároveň se pokaždé přiznal se, že neužíval medikaci. Jiná pacientka se zase po každé kontrole nechala ovlivnit svou dcerou – zdravotní sestrou.“

Lékaři chtějí mít možnost odmítnout pacienta (zdroj: ČT24)

Svaz pacientů se obává: Byli bychom vazalové lékařů

S nápadem, aby mohli lékaři některé pacienty vyřadit, souhlasí i ministerstvo zdravotnictví, ale jen za určitých podmínek: „Aby nedocházelo k bezprostřednímu ohrožení zdraví pacienta anebo k vážnému poškození zdraví pacienta,“ dodala náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu Lenka Teska Arnoštová.

Jenomže Svaz pacientů se obává, že takováto podmínka nebude dostatečná a pacienti budou poškozeni na svých právech: „Byli bychom vazalové, kteří musejí poslouchat a nesmějí nic říct. Zase by to udělalo z lékařů bohy,“ tvrdí prezident svazu Luboš Olejár. Praktický lékař Cyril Mucha se zase obává nepoctivých kolegů, kteří by z kartotéky vyřazovali drahé pacienty. Proti tomu by prý měla být určitá pojistka – jinak by ale novou pravomoc uvítal.