Nikdy jsem nepoužil urážku Petry Kvitové, ohradil se Huml

Praha - Poslanec Stanislav Huml (ČSSD) důrazně popřel, že by na adresu čerstvé vítězky Wimbledonu Petry Kvitové použil jakékoli hanlivé slovo, které se nedávno objevilo v médiích. Podle svých slov si tenistky cení a fandí jí. Pouze díky její otevřenosti vyvstala podle něj otázka, zda by se odchody bohatších českých občanů do daňových rájů neměly nějak regulovat.

Huml: Jak se postavit k daňovým rájům? (zdroj: ČT24)

„Já jsem neřekl, že Petra Kvitová je …, a neřeknu to ani dnes, protože to slovo je urážka. A vy jste také neměli napsat, že Stanislav Huml to řekl, protože to nikdy neřekl,“ vyčinil poslanec za ČSSD novinářům na tiskové konferenci. V minulých dnech se na některých serverech objevila informace, že Huml označil na svém facebookovém profilu vítězku Wimbledonu Kvitovou za „špínu“.

Podle jeho slov si pouze přečetl na serveru Referendum článek Petra Pospíchala. Ten se mu více méně líbil a připojil se pod ním k jednomu z čtenářských názorů dvěma slovy. V celé věci se Huml pozastavuje nad tím, že čerstvá vítězka Wimbledonu má po vzoru dalších sportovců od října trvalou adresu v Monaku, a tím pádem tam také platí daně. Huml to vnímá jako neúctu k vlastní zemi, která Kvitové ke sportovním úspěchům pomohla.

Přiznal se, že mu celá mediální aféra velice vadí, především proto, že ubližuje Petře Kvitové. „Já si Petry Kvitové nesmírně vážím, fandím jí, dívám se na tenis, díval jsem se i na ten zápas, kdy vyhrála Wimbledon,“ prohlásil a doplnil, že českou tenistku oceňuje i za její pravdomluvnost.

Karel Schwarzenberg v Interview ČT24: „Žádný člověk, ani podnikatel nebo jiný úspěšný člověk, není majetek státu, jehož je občanem. Má svou svobodnou vůli a musí mít možnost se svobodně rozhodovat.“

„Ale díky tomu, co řekla, jsme v ryzí nahotě viděli, že tady máme problém. Týká se daní, jejich výběru, ale i sociálního a zdravotního pojištění. Nejsem odborník na daně a nehodlám být. Nicméně bych chtěl docílit stavu, že bude u nás fungovat státní správa a finance jako v Německu,“ sdělil Huml. Poslanec se znovu vyslovil pro to, aby daňový poplatník odváděl daně tam, kde trvale bydlí.

  • Názor, že ten, kdo v Česku neplatí daně, by měl pozbýt občanství, měl Huml říci v rozhovoru pro Radio Impuls: „Vážně si myslím, že bychom se měli zamyslet nad tím, že když někdo odejde z České republiky a přihlásí se do jiného státu, že by měl přijít o občanství v České republice. Odvrhuji to, že mi ta Česká republika k úspěchu i pomohla.“

Na závěr zdůraznil, že nejde o jeho téma, a znovu popřel, že by vůči české tenisové reprezentantce vyslovil jakoukoli urážku. Ani neapeloval na zbavení tenistky občanství. Ale mezi otázkami na závěr od něj zaznělo například to, zda opravdu střední vrstva má táhnout fungování státu, když nejbohatší utečou do daňových rájů. „Chceme, aby tito nejbohatší přispěli na důchod vlastním rodičům, nebo monackému knížeti? Budeme ochotně a s láskou přijímat řízením osudu zchudlé milionáře, kteří se vracejí z daňových rájů a padjí do našich sociálních sítí?“ uzavřel své vystoupení Stanislav Huml.

Kvitová není sama

Oficiální bydliště v Monaku má většina českých tenisových hvězd současnosti i minulosti. V monackém knížectví jsou k trvalému pobytu hlášeni Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, stejně jako nedávná semifinalistka Wimbledonu Lucie Šafářová. Sídlo v Monte Carlu mají i tenisté, kteří již ukončili kariéru včetně Bohdana Ulihracha, Ctislava Doseděla a Petra Kordy.

Češi ale nejsou zdaleka jedinými sportovci, kteří si užívají daňových výhod monackého knížectví, v Monte Carlu žijí tenisté Novak Djokovič či Caroline Wozniacká nebo loňský šampion Tour de France Chris Froome.