Trest za opencard? Žalobkyně navrhuje podmínku a miliony pro pražskou kasu

Praha – Státní zástupkyně Dagmar Machová navrhuje v kauze opencard pětici bývalých úředníků podmíněné tresty. Své rozhodnutí v závěrečné řeči před pražským městským soudem vysvětlila tím, že všichni muži byli dosud bezúhonní. Kromě toho žádá, aby pětice byrokratů nahradila metropoli škodu ve výši 67 milionů korun. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý závěrečnými řečmi ostatních advokátů.

Patero úředníků bylo v době, kdy Prahu řídil občanskodemokratický primátor Pavel Bém, odpovědné za řádný průběh veřejné zakázky. V letech 2006 a 2007 podle obžaloby v rozporu se zákonem vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Měli tak porušit závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku.

Ivan Seyček, který dříve řídil pražský odbor informatiky, by podle žalobkyně Machové měl od soudu dostat zákaz účasti v orgánech, které rozhodují o nakládání s veřejnými penězi. Ve své více než dvouhodinové řeči ho státní zástupkyně označila za osobu, která měla na trestné činnosti nejvyšší a nejzávažnější podíl – Seyček totiž smlouvu s Haguess podepisoval. Podle Machové si zaslouží podmíněný trest odnětí svobody ještě v dolní polovině zákonné sazby, která činí dva až osm let.

Závěrečnou řeč přednesl také Seyčkův právník Emanuel Fuchs, který bagatelizoval vliv a možnosti obžalovaných. „Byli to jen úředníci jednoho z mnoha odborů. Nad sebou měli nadřízeného - ředitele kanceláře. Projekt jim spadl na hlavu,“ uvedl. 

Po Jiřím Chytilovi, členovi hodnotící komise, žádá Machová vedle podílu na splácení 67milionové škody ještě dalších 6,6 milionu korun; podmínku mu navrhuje obdobnou jako Seyčkovi. Na lavici obžalovaných sedí vedle Seyčka a Chytila také Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Těm hrozí až tři roky vězení, Máchová pro ně chce podmínky uložené u horní hranice sazby.

Všichni muži svou vinu odmítají (čtěte víc), z druhého pólu se potom k obžalobě negativně staví i některé protikorupční organizace, podle kterých mělo zastupitelství mířit výše. Tvrdí, že úředníci mohli zakázku zablokovat, a tím, že tak neučinili – ať už úmyslně, nebo z nedbalosti – Prahu poškodili.

Policie cílí i na politiky. Bém je svědek

Pěticí úředníků přitom šetření kauzy opencard nekončí, další obvinění vznesla policie loni v březnu. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové rovněž stíhají kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku a kvůli porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Radní v dubnu 2012 souhlasili s tím, že město s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý Praze způsobili škodu zhruba 25 milionů. Poslance Svobodu vydala sněmovna minulý týden k trestnímu stíhání (více zde). Samotný exprimátor Bém v celém případu figuruje jako svědek.