Kubera ke kongresu ODS: V čele bych chtěl Němcovou s Fialou po boku

Praha – Petr Fiala by byl lepší v pozici prvního místopředsedy ODS než v křesle šéfa strany; myslí si to předseda senátorského klubu občanských demokratů Jaroslav Kubera, který byl hostem Interview Daniely Drtinové. Pokud se Miroslava Němcová na víkendovém kongresu nestane partajní šéfkou, vyšle podle Kubery strana nelichotivý signál, že její služby využila, když bylo potřeba, a nyní o ni už nemá zájem. Nicméně Němcová se nakonec nevzdává a tesně před začátkem kongresu definitivně Mladé frontě Dnes potvrdila svůj záměr utkat se o křeslo předsedkyně strany, i přestože nezískala ani jednu krajskou nominaci.

Delegáti občanské demokracie budou své nové vedení volit na mimořádném kongresu, který začíná tuto sobotu v olomouckém hotelu Clarion. Křeslo šéfa strany je prázdné od letní razie na úřadu vlády, po které rezignoval Petr Nečas, a největší šanci na zvolení má bývalý ministr školství Petr Fiala. Podporu mu v uplynulých dnech vyslovila drtivá většina krajských organizací včetně té vysočinské, odkud pochází i líderka ODS v předčasných volbách Miroslava Němcová.

Podle Jaroslava Kubery, teplického primátora a doyena ODS, by ale Fialovi více slušela pozice prvního místopředsedy, mj. proto, že je členem strany teprve od loňského listopadu. „Pro mě by byla optimální varianta, kdy by byl profesor Fiala prvním místopředsedou,“ uvedl Kubera v IDD.

„Je velice chytrý, inteligentní, může být pro ODS myšlenkově nosným a získal by prostor,“ dodal s tím, že kombinace Fialy a Němcové coby předsedkyně může působit obdobně efektivně jako tandem Kalousek – Schwarzenberg v TOP 09. „Měli bychom postupovat podobně, je to velice pragmatický přístup. S Mirkou Němcovou jsem byl na kampani a vím, jak při osobním styku působí na voliče - velmi dobře.“

Kubera o Němcové: Média napíšou, že jsme ji odkopli

V případě, že ODS Němcovou do předsednického křesla neposadí, vyšle tím podle Kubery nelichotivé znamení, které rádi využijí novináři. „Média napíšou: Když jste ji potřebovali, tak vám byla dobrá. Teď už ji nepotřebujete, tak jste ji odkopli. A je to tak, samozřejmě to tak je,“ konstatuje šéf senátorů za ODS s tím, že „že není důležité, jak to je, ale ako to zvonku vyzerá“.

Zároveň si je však vědom toho, že Fialovy šance na zvolení předsedou jsou momentálně velice vysoké, už s ohledem na počet krajských nominací. Pro Fialu se nevyslovil pouze Liberec (nominoval Edvarda Kožušníka), včera ho podpořili i straníci z Plzeňského kraje.

Naopak Němcová nedisponuje ani jednou krajskou nominací, svou sílu ale místopředsedkyně vidí zejména v podpoře voličů, kteří jí v předčasných říjnových volbách nadělili druhý největší počet preferenčních hlasů. „Vždy jsem si stála za svým slovem a nehodlám na tom nic měnit. Rozhodně budu na post předsedkyně ODS kandidovat. Je to pro mě složitá situace, ale porvu se,“ uvedla Němcová pro MF DNES.

Jaroslav Kubera o Petru Fialovi: „Za normálních okolností bych byl zásadně proti tomu, aby někdo, kdo nemá v politické straně žádné zkušenosti, byl hned v jejím vedení. Ale my v normální situaci nejsme. Jsme v krizi a on se může ukázat být dobrým krizovým manažerem.“

Vedle Fialy a Němcové má o předsednický post zájem také europoslanec Kožušník, který razí myšlenku, že nikdo ze současného vedení by v novém stranickém předsednictvu zasedat neměl. S tím se Kubera sice neztotožnil, strana by ale podle něj měla vyslat svým voličům signál, že prochází očistou – za ten by považoval i to, kdyby na místopředsednické posty nekandidoval ani europoslanec Jan Zahradil, ani bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Martin Kuba tu situaci pochopil a nekandiduje,“ dodává.

Pospíšil ovšem svou kandidaturu vysvětluje podporou voličů, kterou získal v parlamentních volbách. „Jsem připraven stát po boku předsedy a starat se i o takové věci, jako je chod hlavní kanceláře, jako je technické řízení celé strany. První místopředseda není pouze politická funkce,“ řekl po včerejším jednání plzeňské ODS. V čele strany by si přál Fialu.

Jiří Pospíšil o Petru Fialovi: „Můj plzeňský region podpořil Petra Fialu a já budu ctít toto rozhodnutí. Mimo jiné si totiž myslím, že Petr Fiala bude dobrým předsedou… Je schopen sjednotit stranu a je schopen realizovat restart ODS. Je to nová tvář, což je jeho výhoda, nemá ve straně žádné nepřátele, a přestože to je nová tvář, je to už zkušený politik.“

Kubera: Je chyba, že jsme nepozvali bývalé předsedy

Kubera se vymezil i vůči pojetí kongresu. Strana totiž tentokrát na své jednání nezve bývalé předsedy a olomoucké rokování prezentuje jako ryze pracovní. V minulosti byla vystoupení bývalých šéfů vždy sledovanou součástí kongresů, expředsedové se zpravidla vyjadřovali k aktuální situaci v straně.

Podle Kubery je současný přístup špatný. „Není to chytrý tah,“ soudí. „Obava, že by mohli říkat něco, co bychom neradi slyšeli, je sice oprávněná, ale já to považuji za chybu. Je to slušnost - a třeba by nakonec nikdo z nich nepřijel. Kdyby bylo na mně, poslal bych pozvánku Václavu Klausovi, Mirku Topolánkovi, Petru Nečasovi – a dokonce i Karlu Schwarzenbergovi. Nelíbí se mi, že jsme řekli obezličku, že kongres je pracovní.“

Tento úhybný manévr de facto potvrdil i poslanec za ODS Marek Benda: „Nechtěli jsme karatelské vedení některých bývalých šéfů, tak jak jsme je zažívali celý podzim od Václava Klause. Když v podzimních volbách zavelel 'Nevolte ODS', je problém, jak se k němu nyní postavit.“ Sám ale stojí za tím, že šlo o správné rozhodnutí.

Marek Benda: Voliči nás hluboce vytrestali (zdroj: ČT24)