Dienstbier k Haškově rezignaci: Jsme jednotní, jak jsme léta nebyli

Praha – Končí krize v ČSSD a začíná povolební jednání, míní sociálnědemokratický senátor a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier po rezignaci tří místopředsedů, již se pustili do sporu s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. V Interview ČT24 řekl Dienstbier, že svoji stranu teď považuje za nebývale jednotnou, současně však vyzval, aby situaci definitivně vyřešil mimořádný sjezd.

Za krizí strany vidí Dienstbier Zemana, důvodům rezignací nevěří

Dosavadní místopředsedové Michal Hašek, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach odešli z vedení ČSSD – necelé dva týdny po volbách do Poslanecké sněmovny a poté, co se pokusili z povolebního vyjednávání odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku a vyzvali jeho samého, aby odstoupil. Své rezignace na funkce v předsednictvu ČSSD zdůvodnili bývalí místopředsedové odpovědností za volební výsledek strany. Podle Jiřího Dienstbiera je odstoupení tří místopředsedů správné, ačkoli jejich zdůvodnění odmítl. „Vyvodili odpovědnost z maléru, do kterého sociální demokracii zavlekli,“ řekl Dienstbier v Interview ČT24. S volbami tak Haškův, Tejcův a Škromachův konec v předsednictvu podle Dienstbiera nesouvisí. „Zdůvodnění je velmi nevěrohodné,“ podotkl senátor. Za postupem Haška a jeho spojenců totiž Dienstbier vidí prezidenta republiky Miloše Zemana. Připomněl v té souvislosti prezidentovo prohlášení „Všechno je jinak“ v povolebních Otázkách Václava Moravce.

Ačkoli Dienstbier očekává, že nedělní zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD udělá za krizí tečku, chtěl by, aby strana co nejdříve svolala mimořádný sjezd. „Nejlogičtějším způsobem posouzení odpovědnosti je, aby byl svolán sjezd sociální demokracie, a ten aby zvolil nové vedení. Tam se ukáže, kdo pozici dokáže obhájit, a kdo nikoli,“ podotkl Dienstbier, který na minulém sjezdu kandidoval na místopředsedu, avšak neuspěl. Upozornil, že o potřebě sjezdu mluvili i Sobotka a Hašek. Zda skutečně proběhne, však není jasné, například předseda Senátu Milan Štěch ho považuje za zbytečný. „Podle mě není potřeba, když se situace prakticky vyřešila,“ řekl Štěch České televizi.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL – pro Dienstbiera jediná možná

Bez ohledu na to, zda sjezd bude, či ne, očekává Jiří Dienstbier, že začne jednání o nové vládě. Za jediné možné vládní spojení považuje ČSSD, ANO a KDU-ČSL, přitom koalice by byla stabilnější než menšinová vláda. Ale pozice sociální demokracie přes končící krizi bude podle Dienstbiera silná. „My jsme nikdy neměli problém v tom, že bychom byli nejednotní v programových otázkách. Střet se vůbec nevedl na programové úrovni, spíš se týkal osobních ambicí této trojice (Hašek, Škromach, Tejc) a možná některých dalších. Nepřicházeli s žádnou programovou alternativou,“ je přesvědčen Dienstbier. Protože trojice místopředsedů kritických k Bohuslavu Sobotkovi rezignovala, je teď podle Dienstbiera ČSSD nebývale semknutá: „V programové oblasti i personálně jsme tak jednotní, jak jsme v posledních třech letech nikdy nebyli.“

Za přirozeného hlavního vyjednavače ČSSD a současně kandidáta na premiéra považuje Dienstbier stranického předsedu Sobotku. Je přitom možné, že dalším stranám sociální demokraté při jednání v lecčem ustoupí, Jiří Dienstbier opatrně připustil, že by hnutí ANO mohlo nominovat svého zástupce na předsedu sněmovny. „Je to otevřená otázka. Je přirozené, že jako vítěz voleb budeme usilovat o post předsedy vlády. Je pravda, že ANO získalo jen o málo slabší výsledek a v tomto partnerství, pokud bude uzavřeno, by mělo mít v podstatě rovnocennou roli s tím, že sociální demokracie o něco silnější,“ naznačil senátor za ČSSD a stínový ministr spravedlnosti. O tom, zda se do povolebních jednání sám zapojí, však nechce Jiří Dienstbier spekulovat – jednací tým si podle něj má vybrat Bohuslav Sobotka.