Königsmarková: Porod byl vždy přirozený, dnes je z něj operační zákrok

Praha – Dobře připravený, dopředu plánovaný porod za přítomnosti způsobilé porodní asistentky není rizikovější než v porodnici, tvrdí prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková. Procent případů, kdy podle ní dojde k výrazným komplikacím, je minimum. Sama prý měla ve své péči přes 400 žen a z toho 370 úspěšně odrodilo doma. Pouze 4 ženy prý musely narychlo do nemocnice kvůli skutečně akutním případům. A právě jeden z nich, nakonec tragický případ, se po třech letech posuzování viny či neviny vrací na začátek.

Původní trest 2 let vězení a 2,7 miliony korun pokuty pro Königsmarkovou Ústavní soud zrušil kvůli nepřesvědčivým důkazům. Nyní musí obvodní soud projednat kauzu znovu. Königsmarková vedla 23. července 2010 domácí porod, při kterém se narozené dítě dusilo. Novorozenec skončil s těžce poškozeným mozkem a po dvaceti měsících zemřel.

Königsmarková při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku při porodu nechybovala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, prý nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. Její advokát už dříve uvedl, že brala vždy jen nerizikové rodičky. U ženy při prohlídkách zaznamenala pouze vyšší tlak. Matka zemřelého chlapce jí ale neřekla o svých předchozích problémech. Podle původního rozsudku obvodního soudu se ale o předchozích porodech rodičky dostatečně neinformovala. Sama pak prý přehlížela problémy, které žena před porodem i při něm měla, a neposlala ji do nemocnice.

Königsmarková přesto, i vzhledem k verdiktu soudu, na osobní provázení těhotných žen nechce zanevřít a v budoucnu se chce věnovat minimálně vzdělávání porodních asistentek – zvláště v Česku je to podle ní potřeba.

I když procento žen, které chtějí rodit za pomoci asistentek, je nyní zatím stále zhruba jedno procento, v posledních letech vzrostlo desetinásobně. České zákony i odborná veřejnost ale zatím k tomuto druhu péče příliš nakloněno není, byť jej úplně nezavrhují. Asistentky, dnes už bez výjimky vysokoškolsky vzdělané ženy, přitom podle Königsmarkové dokážou navázat s klientkou dlouhodobý vztah oboustranné důvěry. O rodičku se totiž starají nejen během porodu, ale také před a po něm.

„Pokud se objeví nějaké pochybnosti, tak odešle samozřejmě ženu k lékaři nebo na nějaké vyšetření. Ta asistentka poskytuje zároveň péči při porodu, je jedno kde. Když doma, tak doma, nebo v porodním domě, pokud v té zemi existují porodní domy. Nebo doprovází tu ženu přímo v porodnici. V podstatě nic z toho u nás nejde,“ tvrdí Königsmarková.

Podle ní v Česku existuje jen několik málo nemocnic, které spolupracují externě s porodními asistentkami a umožňují jim vést porod s využitím nemocničního vybavení. „Ale péči porodní asistentky nehradí pojišťovna, takže v podstatě se na to nedá spoléhat, protože ty ženy jsou různě ekonomicky silné a samozřejmě každá práce něco stojí,“ dodává.

Drtivá většina českých žen zatím volí jistotu zázemí a lékařského dozoru v nemocnicích. Podle Königsmarkové ale moderní vybavení nemocnic není samospásné. Nemocniční prostředí prý dávno rezignovalo na porod jako na proces, který probíhal spontánně od nepaměti. „My jsme z porodu udělali operaci. Často zákrok, který nuceně navozujeme nebo urychlujeme. Máme na to nějaké rámce, ale porod není operace, porod je přirozená věc, která potřebuje svůj čas. Nejdůležitější vlastností porodníka je trpělivost,“ říká šéfka unie.

Ivana Königsmarková, šéfka Unie porodních asistentek:

„V České republice každý rok umírá několik stovek děti v porodnicích, někdy to jsou předčasně narozené děti, ale velmi často je to po porodech, kdy se do nich zasahuje. U nás se to děje u 87 procent porodů, zatímco třeba ve Švédsku, které má mnohem lepší statistiky, se zasahuje jen u 10 procent. Když budu urychlovat nebo vyvolávat porod, tak ta žena bude neúměrně silně cítit bolest. Tehdy musím tu bolest tlumit léky, ale tím můžu utlumit i kontrakce. Dostáváme se do stádia nepostupujícího porodu a nakonec skončíme na operačním sále.“

Kde žena přivede na svět své dítě, je i na základě práva čistě osobní volbou každé matky. Podle Königsmarkové by k němu ale měly přistoupit jen ženy, jejichž těhotenství je bezproblémové. Porodní asistentka míru možných komplikací prý po celou dobu těhotenství hodnotí – a nezřídka k tomu ani nepotřebuje přístroje. „Dnes málokterý gynekolog umí ženu vyšetřit přes břicho tak, aby poznal, co v tom břiše je. Já si dovolím tvrdit, že svýma rukama jsem schopná poznat, jak to dítě je staré, kolik je tam plodové vody, jak tam dítě leží, jak je veliké. Jediné, co takto nepoznám, je pohlaví dítěte,“ tvrdí.

Počty domácích porodů podle statistik za dvě desítky let v Česku stouply zhruba desetinásobně. V roce 1990 přišlo na svět mimo porodnici 200 ze zhruba 100 tisíc novorozenců, většinou proto, že žena do nemocnice dojet nestihla. Cíleně doma s porodní asistentkou se narodilo 16 dětí. V roce 2009 se mimo porodnice narodilo 400 dětí, z nich 150 doma s porodní asistentkou. Nejvíc porodů doma je v Praze, nejméně na Zlínsku.

I přes stále přátelštější přístup některých porodnic se ale v Česku nedaří najít cestu pro ty ženy, které chtějí rodit mimo nemocnice. Poslední jednání porodních asistentek s lékaři na ministerstvu zdravotnictví skončila fiaskem. Kompromisem měly být takzvané porodní domy, kam by se lékař volal jen při komplikacích. Ministerstvo ale po výtkách porodníků od této varianty ustoupilo a přišlo s jiným řešením. Rodilo by se ve stávajících porodnicích, ale porod by v mnohem přívětivějších podmínkách vedla asistentka. Pokud se podaří upravit zákony, mohla by taková praxe fungovat od ledna 2015.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)