Zeman bude Sváčka obhajovat přímo v Senátu

Praha – Prezident Miloš Zeman se nevzdává a výběr svého kandidáta Jana Sváčka na ústavního soudce přijde vysvětlovat i samotným senátorům. Jednání horní komory parlamentu se podle vyjádření hradního kancléře Vratislava Mynáře pro ČT zúčastní už příští středu.

Předseda Senátu Milan Štěch je však k volbě Sváčka skeptický. „Ústavní soudci by měli být osobnostmi, které nebude nikdo zpochybňovat, a z tohoto pohledu si myslím, že jeho návrh je problematický a neměl být znovu opakován,“ prohlásil už dříve. 

Sváček by mohl vystřídat Dagmar Lastoveckou, která skončí v srpnu. U senátního ústavně-právního výboru přitom minulý týden získal těsnou podporu. Ovšem senátor Jiří Dienstbier tehdy prohlásil, že opětovnou nominaci Jana Sváčka považuje za „jakési pohrdání Senátem“ ze strany prezidenta Zemana.

Výtky ke Sváčkovi narážejí i na údajnou blízkost s Klausem 

V minulosti na post ústavního soudce Sváčka navrhoval i Václav Klaus, horní komora ho ale odmítla, mj. kvůli jeho údajným kontaktům s lékařem Jaroslavem Bartákem a Tomášem Hrdličkou. Některým členům ústavně-právního výboru vadí právě i Sváčkova údajná blízkost k exprezidentovi Klausovi.

Ilustrační foto
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

S výzvou nejmenovat Sváčka přišla i platforma Vraťte nám stát!, která poslala otevřený dopis prezidentu Zemanovi i senátorům. Mezi jeho signatáři je Jiřina Dienstbierová, filosof Václav Němec nebo podnikatel Karel Janeček.

Hlava státu již letos jmenovala šest ústavních soudců. Na začátku června se novým soudcem stal Vladimír Sládeček, který nahradil Miloslava Výborného, jemuž vypršel mandát. Senát Sládečkovo jmenování posvětil na konci dubna společně s Miladou Tomkovou, Jaroslavem Fenykem a Janem Filipem, kteří se svého jmenování dočkali již počátkem května. Prezident Zeman zároveň na začátku srpna jmenoval dva nové soudce - Kateřinu Šimáčkovou a Ludvíka Davida. Ve funkci předsedy instituce znovu potvrdil Pavla Rychetského.