Grygárek nedokáže vysvětlit, za co byl koupen jeho luxusní byt

Praha – Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek nedokázal vysvětlit původ peněz, za které si jeho rodina pořídila luxusní byt v Galerii u Myšáka v centru Prahy. Po financích se pídili Reportéři ČT. V souvislosti s Grygárkovým bytem se zaměřili i na mnohamilionový majetek nájemníka bytu, kterým není nikdo jiný než bývalý vysoký úředník magistrátu Jiří Toman. Reportáž natočila Jana Neumannová.

Shodou okolností patří k obyvatelům domu u Myšáka i lobbista Roman Janoušek. Pražské vrchní zastupitelství, kde Grygárek v minulosti působil, mělo shodou okolností kauzy týkající se Janouška na starosti. A shodou okolností bydlí v bytě Libora Grygárka další vlivná persona z okruhu bývalého pražského primátora Pavla Béma – někdejší šéf investic na pražském magistrátu Jiří Toman. Jména všech tří se objevila v médiích v souvislosti s rozsáhlou razií ÚOOZ a takzvanou kauzou Jany Nagyové.

Pro Reportéry ČT bývalý žalobce uvedl, že obývání jednoho z bytů Romanem Janouškem nemůže mít přeci zásadní vliv na jeho obchodní aktivity: „Pan Janoušek přece pro mě neznamená, že investici nějakým způsobem zavrhnu,“ prohlásil. Luxusní byt v Galerii Myšák zakoupila v roce 2008 Grygárkova tchyně za 13,5 milionu korun, Grygárek s manželkou ho pak odkoupili koncem roku 2012.

Sousedi Libor Grygárek a Roman Janoušek
Zdroj: ČT24

Když se Reportéři ČT ptali Grygárka po původu peněz na byt, uvedl bývalý žalobce, že za byt zatím uhradil pouze část. Otazníky se ale rojí nad okolnostmi koupě bytu v roce 2008 jeho tchyní. Není totiž úplně jasné, kde tehdy pětasedmdesátiletá dáma, která byla minimálně sedmnáct let v důchodu, vzala 13,5 milionu. „Moje tchyně je restituentka, byly jí vráceny nemovitosti, část toho prodala a z toho pochází podstatná část peněz na ten byt,“ vysvětlil Grygárek.

Ovšem podle smluv z katastru dostala za prodej třiceti hektarů polností 2,6 milionu, nedá se tedy hovořit o podstatné části nákladů na třináctimilionový byt. Grygárek ale tvrdí, že za pozemky tchyně utržila milionů 10. Tuto možnost ale vyvrací realitní jednatel Tomáš Kučera: „Na začátku 90. let mohlo stát 30 hektarů zemědělské půdy zhruba v rozmezí od 1,5 do 3 milionů korun. 10 milionů, se přiznám, považuji v podstatě za nesmysl.“

U Grygárka bydlí Toman

Mnohamilionovým majetkem se může pochlubit i nájemník v Grygárkově bytě Jiří Toman. Bývalý magistrátní úředník je spojen se spornými projekty Prahy, které měl ovlivňovat Janoušek, a Grygárek přiznává, že právě Janoušek ho požádal, zda by byt Tomanovi nepronajal.

Jiří Toman
Zdroj: ČT24

Reportéři ČT se vydali za Tomanem do Moravských Budějovic, kde spolu s manželkou vlastní pozemky a dům s tenisovými kurty. Místní stavbě s odkazem na luxusní sídlo seriálové rodiny Ewingových říkají South Fork. S odpovědí na otázku, jak přišel z úřednického platu k majetku odhadem za 8 milionů, se v době natáčení Reportérům ČT otevřeně vyhýbal.