Stíhání exministra Julínka zrušeno. NSZ mi dalo za pravdu, reagoval

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka v kauze provozování letecké záchranné služby. Vyšetřovatelé zatím podle žalobců neshromáždili dostatek důkazů, v prověřování okolností případu proto mají dál pokračovat. Zastupitelství tak vyhovělo Julínkově stížnosti. Stíhání se týkalo údajného zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Sám Julínek považuje posun v kauze za satisfakci, pro ČT naznačil, že policie se v budoucnu nebude mít čím zabývat, protože prý neudělal nic, za co by si zasloužil trestní stíhání.

Podle mluvčí NSZ Heleny Markusové by se policie měla kauzou zabývat důkladněji. Nedostatky žalobci spatřují také ve vyhodnocení materiálů a informací, které už má policie v ruce. „Rozhodnutím státního zástupce trestní řízení nekončí, protože se bude provádět v další prověřování, právě v intencích právního názoru vysloveného státním zástupcem Nejvyššího státního zastupitelství,“ uvedla Markusová.

Protikorupční policie dosud nemá rozhodnutí žalobců k dispozici. „Z toho důvodu se nemůžeme seznámit s důvody, proč bylo usnesení o zahájení trestního stíhání státním zástupcem zrušeno,“ konstatoval mluvčí Jaroslav Ibehej. „Samozřejmě mohu říci, že rozhodnutí nejvyššího státního zastupitelství budeme respektovat.“ Julínek své obvinění považuje za nesmyslné. „Dnešní den je pro mne logickým vyústěním absurdního dramatu, na jehož začátku stálo legitimní rozhodnutí vlády o způsobu organizace Letecké záchranné služby, které bylo posléze na základě politické objednávky kriminalizováno,“ uvedl.

Letecká záchranná služba
Zdroj: Martin Bergman/ISIFA

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pro ČT: „Nebylo zjištěno, že by byla způsobena škoda jednáním pana doktora Julínka.“

Tomáš Julínek: „Potvrdilo se, že policie svá tvrzení nepodložila reálnými důkazy, které v této věci ani obstarat nelze. Mým rozhodnutím, ani rozhodnutím vlády totiž nikdy žádná škoda nevznikla. Naopak, provoz Letecké záchranné služby je dnes levnější než za mých předchůdců.“

Julínek v roce 2008 podepsal smlouvu, podle níž mají osm z deseti stanovišť vrtulníkové záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé firmy Alfa-Helicopter a DAS. Policie tvrdí, že tím způsobil státu škodu 792 milionů korun. Státní subjekty, tedy policie či armáda, by podle kriminalistů tuto službu provozovaly mnohem levněji. 

Exministr své obvinění už v červnu označil za absurdní. „Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo všechny argumenty stížnosti, kterou jsme proti obvinění podali. Je to pro mě samozřejmě satisfakce,“ prohlásil dnes Tomáš Julínek s tím, že policie už nenajde žádné závažné důkazy, které by jeho postup v případě letecké záchranné služby trestně zpochybňovaly.

Tomáš Julínek
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/Lidové noviny

Zopakoval svůj názor, že ve snaze stabilizovat dlouholetý problém a úspěšnost potvrzuje podle něj pětiletá stabilita fungování letecké záchranky. Julínek tvrdí, že policejní a armádní vrtulníky létají za vyšší cenu, což podle něj lze doložit.