Cikrt: Kriminalizování politického jednání je cesta do pekel

Praha - Pro mnohé se stal symbolem zavedení poplatků u lékaře. Právě on byl pravou rukou bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. A právě on se teď exministra zastává v kauze stíhání kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provoz letecké záchranky. „Kdybychom chtěli seriózně porovnat, jaké náklady má armáda a vnitro, museli bychom jít dovnitř jejich rozpočtů. Tam je zakopaný ten pes, o kterém policie nemluví. Lidé vyvolali poptávku po tom, že politici jsou špatní, ale pokud se bude kriminalizovat politické jednání, je to cesta do pekel,“ řekl v Hyde Parku ČT24 bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek je stíhaný kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranky se soukromými firmami. Podle obvinění způsobil Julínek státu škodu 792 milionů korun. Tendr za téměř tři miliardy korun na zajištění letecké záchranné služby vypsalo ministerstvo v první polovině roku 2008. Zvítězily firmy Alfa Helicopter a DSA, jež se do tendru přihlásily společně. Podle trestního oznámení stojí jedna letová u soukromých společností 135 tisíc korun, zatímco u policie jde jen 35 tisíc korun a u armády o 50 tisíc korun.

„Porovnáváte hrušky s jablky,“ oponoval Cikrt. „Armáda a vnitro fungují jinak než soukromá společnost. U té společnosti vidíme konečnou částku, ale náklady u armády nevidíme. Policie nemůže jednoduše porovnávat cenu, kterou si myslí, že má armáda, oproti soukromým subjektům. Kdybychom chtěli seriózně porovnat, jaké náklady má armáda a vnitro, museli bychom jít dovnitř jejich rozpočtů. Tam je zakopaný ten pes, o kterém policie nemluví. Navíc je iluzorní si myslet, že armáda s vnitrem by mohly obhospodařovat celou republiku. Ve světě to tak není. Mají jiné úkoly,“ uvedl Cikrt v Hyde Parku ČT24.

Cikrt: Julínek nic nezprivatizoval

Cikrt upozornil na fakt, že provozovatelé letecké záchranné služby vznikli v 90. letech a poskytují tuto službu již dlouho. „Tomáš Julínek řešil, na kolika stanovištích bude armáda a vnitro a na kolika tito soukromí poskytovatelé, to se pohybovalo o jednotky. Ta služba tu vždycky byla. Julínek nic neprivatizoval,“ dodal. 

Česká republika je podle bývalého mluvčího na rozcestí. „Lidé vyvolali poptávku po tom, že politické strany jsou špatné, politici jsou špatní a politická rozhodnutí jsou špatná, ale pokud se bude kriminalizovat politické jednání, je to cesta do pekel,“ myslí si. „Policie přišla s velmi tvrdým, jasným stanoviskem - stát to dělá levněji. Kdo nasmlouval podle policie dražší službu, má být obviněn,“ kritizoval policejní praktiky. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Tomáš Cikrt, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví:

„Tomáš Julínek uspořádal výběrové řízení, na základě kterého tu máme fungující leteckou záchrannou službu. Policie ho neviní z toho, že si vzal nějaké peníze do kapsy, pouze se domnívá, že to bylo předraženo. Respektive ona se domnívá, že soukromý dopravce je dražší než státní. Jsem přesvědčen, že se bude (Julínek) bránit, a nemám žádnou obavu, že by se u soudu neobhájil.“

Cikrt: Propojení veřejných zakázek a firem existuje ve všech stranách

Tomáš Julínek dnes s vlastníky jedné z těchto firem přímo spolupracuje. Julínek je členem správní rady Nadačního fondu Jana Šebka, který spoluvlastní firmu Alfa Helicopter. Fond poslal peníze například firmě, které šéfuje Julínkův exnáměstek Pavel Hroboň. Podle Cikrta Julínek neměl důvod nevstoupit do něčeho, co je transparentní. „Morálně v tom nevidím žádný problém. Kdyby chtěl být teď ministrem zdravotnictví, tak by to musel vyřešit, ale z politiky odešel.“

Cikrt dodal, že propojení veřejných zakázek a firem existuje ve všech stranách a je prý dokonce přirozené. „Jsem zastánce toho, ať tyto vztahy existují, ale ať jsou transparentní. Financování stran je obecný problém, který nemá jen ODS. Nejsem příznivce represivních opatření, která pak všichni obcházejí,“ dodal.