Nejen osobnost, ale i šatník. Šly manželky prezidentů s dobou?

Praha - Své životní role se zítra ujímá i Ivana Zemanová, od pátku první dáma České republiky. Zatím se vždy držela spíš v pozadí. Vedle manžela se objevovala jen velmi zřídka a zdá se, že se před objektivy necítí ve své kůži. Soudě podle vyjádření lidí kolem nového prezidenta se i do jisté míry bude o roli první dámy dělit se svojí dcerou. A jaké vlastně byly první dámy českých, resp. československých prezidentů?

Některé skrze své muže zasahovaly do chodu země, jiné zůstaly v zákulisí. Za první republiky byly manželky prezidentů jedněmi z nejvýraznějších osob veřejného života. Podle své povahy některé z nich měly i vliv na rozhodnutí svých mužů. A lidé také bedlivě sledovali, jak se chovají a co mají na sobě.

  • Charlotte G. Masaryková: Skromná a noblesní. Vysoká dáma s bílou pletí, která odmítala módní trendy a vlasy nosila nejčastěji do drdolu. Na drahé róby si nepotrpěla, její špatný zdravotní stav jí to ani neumožňoval.
  • Hana Benešová: Představu o československé první dámě tak vytvořila až manželka Edvarda Beneše. Podle pamětníků: dáma vytříbené elegance a vkusu, která si vedle klasických šatů potrpěla na klobouky a šátky. Šila u Podolské - tedy ve stejném salonu jako třeba Adina Mandlová.
  • Marta Gottwaldová: O podobnou eleganci se pokoušela i Marta Gottwaldová. Jenže stylistická proměna v první dámu byl pro bývalou korpulentní hospodyni úkol téměř nemožný. Manželka prvního prezidenta dělnické třídy se tak módními kreacemi do dějin nezapsala.
  • Viera Husáková: V šatníku měla kožešinovou pelerínu od Leonida Brežněva a kabelku z krokodýlí kůže od Fidela Castra. Když se ale měla objevit na veřejnosti, bylo to nejčastěji v jednom ze svých kloboučků a s výraznými brýlemi. 
  • Olga Havlová: Jako divadelní uvaděčka a disidentka si na módu nepotrpěla. Nejraději nosila sportovní oblečení. A ještě na samém začátku kariéry první dámy doprovázela manžela třeba i v oblíbených džínách a svetru. Módní butiky a salony nikdy nadšeně neobcházela. I když si nechávala šít na zakázku, vždy si vybírala z návrhů ty nejjednodušší. Potrpěla si ale na kvalitní materiály.
  • Dagmar Havlová: Také šatník Dagmar Havlové prodělal po jejím příchodu na Hrad výraznou obměnu. Stylisté ji nejprve oblékli do kostýmků a vlasy vyčesali do vysokého drdolu. Pak přešla k nenucené eleganci a sklízela obdiv u světových státníků.
  • Livia Klausová: Patří k pravidelným návštěvníkům módních veletrhů a o vizáži se radí s odborníky. Vždy si potrpěla na kostýmky. Teď se ale těší, že je bude moct častěji střídat s oblíbenými kalhotami. Teď už nebude mít tolik příležitostí, aby si na sebe vzala večerní róbu. Své nástupkyni na Hradě radí, aby v otázce módy zůstala svá.

A jaký šatník mívají první dámy ve světě?

Ve světě, co se týče osobnosti a vytříbeného šatníku, patřila k nejvýraznějším prvním dámám Jacqueline Kennedyová-Onassisová. Ve své době určovala módní trendy a vlastně dodnes je inspirací pro celou řadu žen. Nejradši nosila jednoduché kostýmy nebo pouzdrové šaty často doplněné o perly nebo výrazné náhrdelníky.

I současnou první dámu Ameriky vnímají módní kritici příznivě. Michelle Obamová je známá tím, že obléká jak kreace od slavných módních návrhářů, tak i kousky za pár dolarů.  A nebojí se barev. Na rozdíl od hollywoodských celebrit si oblečení kupuje sama.

V Evropě pak módní návrháři řadí k nejlépe oblékaným bývalou polskou první dámu Jolantu Kwasniewskou, která podle nich vždy uměla svými modely podtrhnout svou eleganci a inteligenci. Na veřejnosti se objevovala často v konzervativních kostýmcích, ale i barevných věcech. Často modely doplňovala šátky.

To bývalá první dáma Francie Carla Bruniová byla dokonce v roce 2011 zvolena nejlépe se oblékající ženou na světě. Preferovala slavné značky jako je Christian Dior nebo Chanel. A dávala přednost botám na nízkém podpatku.

Módní trendy sice neurčuje, pozornost na sebe ale strhne vždycky. První dáma Kamerunu Chantal Biyaová se se svým extravagantním oblečením a impozantním účesem dostala na stránky světových magazínů. Žádné šaty si nevezme dvakrát, a to je první dámou už od roku 1994.

První dámy tématem Událostí (zdroj: ČT24)