Michálek: Řada lidí nemá zájem, aby NKÚ efektivně fungoval

Praha - Zvolený prezident Miloš Zeman zmínil senátora Libora Michálka (nestraník) jako možného kandidáta na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Dodnes s ním však nejednal. Michálek to potvrdil v Interview ČT24. V případě nominace do čela NKÚ by Michálka musela schválit sněmovna. Jenže tam zatím podporu hledá marně. Podle Michálka totiž řada lidí nemá zájem na tom, aby NKÚ efektivně fungoval.

Michálek si nemyslí, že mu dal Zeman svým oznámením polibek smrti: „Možná tím dal polibek smrti těm stranám, které mě nebudou chtít v rámci sněmovny podpořit. Protože jestli ten jeho výrok byl motivován tím otestovat, jak se ty strany k tomu zachovají, tak si myslím, že se to celkem povedlo.“

Podpora od nově zvoleného prezidenta Michálka překvapila. „Jsem rád za tu důvěru, nicméně jsou tu praktické otázky, které souvisí s tím, jestli je to vůbec realizovatelné,“ uvažuje senátor. Zaprvé podle něj záleží na tom, zda by našel reálnou podporu v Poslanecké sněmovně, zadruhé na přání voličů. „Byl mi dán mandát, abych prosazoval program, a kvůli neslučitelnosti funkcí bych musel ukončit své působení v Senátu.“ Definitivní rozhodnutí by proto chtěl s voliči konzultovat.

„Pan Michálek nic zásadního nepředvedl“

Podporu Poslanecké sněmovny zatím Michálek nemá. ODS, TOP 09 i komunisté vystoupily proti návrhu na jeho jmenování. „Za nás je to vyloučené. Zaprvé se říkalo, že si nepřejeme nikoho z aktivních politiků, zadruhé pan Michálek ve své kariéře, kromě toho, že spustil jedno trestní stíhání, které díky jeho přičinění nedopadlo nijak, nic zásadního nepředvedl,“ řekl serveru šéf poslanců ODS Marek Benda.

Michálek se brání: „Domnívám se, že výtka ODS se rozhodně nevztahuje primárně k tomu, že bych byl aktivním politikem. Mám za to, že tam primárně vadí to, jak proběhla kauza na Státním fondu životního prostředí.“ Více informací o případu hledejte zde.

Michálka odmítá i TOP 09. „Přiznám se, že znám mnoho odborně zdatnějších kandidátů, než je pan Michálek. Při vší úctě k panu Zemanovi, my nemáme prezidentský systém a prezident o volbě šéfa NKÚ nerozhoduje, sněmovna mu také nemluví do toho, koho jmenuje do bankovní rady,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Michálka nepodporuje ani KSČM, prý nemá dostatek zkušeností. „Vystupuje jako osoba, která je proti korupci. Pro nás je to ale osoba, o které toho moc nevíme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

„V oblasti dohledu nad finančním trhem jsem působil čtrnáct let a ta oblast dohledu je mnohem náročnější než dohled nad samosprávami,“ reaguje Michálek. „Jestliže se za těch čtrnáct let podařilo navrátit investorům skoro dvě miliardy korun na základě kontrolní činnosti a správních řízení, které jsem měl možnost vést v rámci úseku kolektivního investování penzijních fondů, tak se naopak přiznám, že nevím o tom, že by se v oblasti dohledu někomu podařilo více.“

NKÚ je bez ředitele více než rok, parlament totiž nenavrhl žádného kandidáta. Miloš Zeman po vítězné prezidentské volbě vyjádřil „přání prezidenta, aby se laskavě tento ctihodný zákonodárný sbor ráčil konečně dohodnout“. Dále oznámil, že očekává osobnost, která by prokázala „určitou míru statečnosti a nezkorumpovanosti“, a zmínil právě Libora Michálka.

„Řada lidí nemá zájem, aby NKÚ efektivně fungoval“

Zeman dále uvedl, že „tady existují lobbistické skupiny, které brání tomu, aby byl zvolen kandidát, který je na těchto skupinách nezávislý“. Podle Michálka řada lidí nemá zájem na tom, aby NKÚ efektivně fungoval: „Bohužel jsem se o tom přesvědčil i ve středu při hlasování v Senátu, kdy nebylo rozhodnuto o tom, aby se rozšířily pravomoci NKÚ.“ Za odmítnutím návrhu podle něj stojí především působení starostů a hejtmanů, kteří „nemají zájem o to, aby někdo jejich činnost dále kontroloval“.

„Řada problematických činností se odehrává na úrovni firem, které jsou ovládány ať už kraji, nebo statutárními městy,“ tvrdí Michálek. Rozšíření pravomocí NKÚ podpořilo pouze 36 senátoru a senátorek. Michálkovo rozčarování sdílí i Martin Fadrný z Ekologického právního servisu: „Senátoři tím zhatili jednu z mála skutečně protikorupčních aktivit vlády, která by jednoznačně umožnila lepší kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.“

Policie Drobilův případ odložila, Knetig se vrací před soud

Michálek jako šéf Státního fondu životního prostředí poukázal v roce 2010 na možnou korupci na ministerstvu životního prostředí. Po této kauze byl z funkce ministra životního prostředí odvolán člen ODS Pavel Drobil. Policisté ho vyšetřovali kvůli tomu, že chtěl Michálka uplatit. Kriminalisté ale kauzu nakonec odložili. Podle důkazů nebylo možné jednoznačně prokázat Drobilovu vinu a pokus o podplácení.

Obžalován z úplatkářství byl i bývalý Drobilův poradce Martin Knetig. Jeho případ se nyní opět vrací před soud, stíhání však bylo již dvakrát zastaveno. „Dělá to na mne dojem, že v rámci struktury orgánů činných v trestním řízení nebo soudních jsou pořád lidé, kteří nemají zájem věci řešit,“ komentuje to Libor Michálek.