Šlouf je zpátky, Zeman to ještě nepřiznal

Praha - Miroslav Šlouf, šedá eminence někdejší Zemanovy vlády, se v plné parádě vrací na scénu. Šlouf strávil dnešní odpoledne ve volebním štábu Miloše Zemana a tam novinářům nejen přiznal, že pro něj dojednával podporu u politických stran, ale také to, že se chystá novému prezidentovi radit. Sám Zeman se na přímou otázku tisku po svém zvolení ke Šloufovi nepřiznal a tvrdil, že neví o jeho přítomnosti v sále. Ve večerních hodinách Miloš Zeman v rozhovoru pro ČT popřel, že by pro něj Miroslav Šlouf jakkoliv pracoval během kampaně. Zároveň opět zopakoval, že ho mezi lidmi ze svého štábu během volebního dne nezaregistroval. Podařil se mu přitom pozoruhodný logický lapsus. „Já jsem ho (Šloufa, pozn.red.) tam neviděl. Jen jsem ho letmo pozdravil,“ řekl Zeman.

Miloš Zeman v uplynulých týdnech odrážel řadu dotazů mířících na jeho spojenectví se Šloufem. Mužem, který byl nejen vysoký předrevoluční kádr, ale především později spojka mezi vedením Zemanovy ČSSD a soukromými zájmy včetně zájmů organizovaného zločinu, které se měly zpětně odrazit na účtu sociálních demokratů. Známy jsou v tomto kontextu například Šloufovy telefonáty s nekorunovaným králem podsvětí, později zavražděným Františkem Mrázkem. 

Zeman tyto dotazy odrážel stále stejným tvrzením, že Šlouf už dávno nepatří mezi jeho spolupracovníky. „Pan Šlouf není v mém volebním týmu. Čili odstřihl jsem se od svého bývalého poradce,“ sdělil například v prezidentském duelu pořádaném iDNES.cz a deníkem MF Dnes Zeman. „V případě mého zvolení se mnou na Hrad nepůjde,“ dodal ještě. 

Odstřižení ani doposud nebylo dokonalé, protože Šlouf je předsedou pražské organizace Strany práv občanů-Zemanovci, která Miloše Zemana nominovala do prezidentského boje, a také stále radí volebnímu týmu. 

Kde se vzal, tu se vzal

Dnes odpoledne se Miroslav Šlouf nečekaně objevil v pražském Top Hotelu, kde zakotvil Zemanův volební štáb pro druhé kolo, a svoje angažmá pro Zemana rozvinul. 

„Nejsem Zemanova šedá eminence, jsem jeho konzultant. Panu Zemanovi jsem kampaň neplatil, ale pomáhal organizovat určité věci,“ řekl Šlouf přítomným novinářům. Pak upřesnil, že pro něj vyjednával podporu u ostatních politických stran, mimo jiné ODS, KSČM či lidovců. „Nemůžu popřít, že bych nemluvil třeba s vedoucími představiteli ODS v Praze, s vedoucími představiteli republikových lidovců. Praha je malé město. A tak, jak jsme se potkávali, tak jsme o tom hovořili,“ řekl Šlouf. Jeho budoucí spolupráci s právě zvoleným prezidentem bez bližších detailů potvrdil. „Nevylučuji, že mu budu radit,“ řekl Miroslav Šlouf.   

Šlouf zároveň naznačil, jakým směrem by se mohla ubírat jeho „poradenská“ činnost pro nového prezidenta. Na otázku, co si myslí o dostavbě Temelína, řekl, že jeden z uchazečů o dostavbu jaderné elektrárny, americká firma Westinghouse, už jednou „poškodila český stát nezodpovědnou dodávkou bezpečnostních prvků pro Temelín“. „Přivítal bych, kdybychom naši závislost na Rusku vyvážili třeba tím, že by Temelínu dodávala Areva,“ řekl Šlouf.

Sám nový šéf Hradu se zatím ke Šloufovi veřejně nepřiznal. Ve chvíli, kdy se jeho exporadce svěřoval novinářům v prostorách Top Hotelu, Zeman tvrdil, že vůbec neví, zda se nachází v sále. „Pokud jde o Miroslava Šloufa, nevím, jestli tady vůbec je,“ řekl Zeman. „V každém případě platí, co jsem o něm řekl, a já své názory neměním,“ dodal v narážce na svoji tezi o odstřižení se od Šloufa.   

Podobně se vymluvil Zemanův štáb ze zjevné lži o „odstřižení“ od exporadce, když náhodný český turista přistihl před Vánocemi Šloufa společně se Zemanem na natáčení jeho předvolebního spotu ve Vídni. „Pokud tam byl v té době Miroslav Šlouf, jednalo se o jeho vlastní soukromý program, který neměl s návštěvou Miloše Zemana nic společného,“ uvedla k tomu mluvčí SPOZ Hana Burianová. 

Tři roky se vyplatily

Z hlediska samotného Šloufa by účast v Zemanově hradním týmu byla logickým dovršením jeho kariéry a také dlouhodobé ambice. To, že usiluje o dosazení svého bývalého šéfa do křesla hlavy státu, přiznal Šlouf už před třemi lety – ve chvíli, kdy selhal další pokus v parlamentu schválit přímou volbu prezidenta.

„Já jsem přesvědčený, že v téhle zemi není nikdo takového charakteru a potence, jako je Zeman. A víte co, nebojte, my ho obklopíme klukama a holkama, který na to mají. (…) Tam už nebudou Šloufové a další. Šloufové to zorganizují, Šloufové to připraví…,“ vykládal v říjnu 2009 Šlouf v rozhovoru pro Hospodářské noviny.