Peake chce o setrvání či odchodu ještě jednat. Datum: 3. ledna

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake svolala na 3. ledna schůzku vedení strany LIDEM. Předsednictvo i poslanecký klub strany, která před Vánoci oznámila odchod svých ministrů z vlády k 10. lednu, bude znovu řešit otázku dalšího setrvání v současné koaliční vládě či odchodu do opozice. ODS i TOP 09 jako koaliční partneři strany jednání o situaci vítají. Podle ODS dohoda s LIDEM možná je.

Peake svou představu o dalším postupu strany odmítla uvést. Chce s ní prý nejprve seznámit své kolegy ve straně. Prozatím platí předvánoční rozhodnutí strany LIDEM k 10. lednu z vlády odejít.

ODS i TOP 09 jednání podporují

„Stojíme o pokračování této vlády,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. ODS si podle něj myslí, že dohoda s LIDEM možná je. O jednání stojí i TOP 09. „Chceme zjistit, co se to vlastně stalo,“ sdělil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík, podle nejž má strana o sporu informace jen z médií. Až po jednání bude podle něj možné rozhodnout o řešení, tedy zda bude vhodné další pokračování vlády v současné podobě, či varianta předčasných voleb nebo menšinového kabinetu.

V případě odchodu LIDEM do opozice bude pro TOP 09 důležitá také otázka, zda bude strana schopna garantovat ve sněmovně podporu zákonů, na jejichž schválení se ještě jako koaliční partneři dohodli. 

Krizi vyvolalo odvolání Peake z obrany

Současnou vládní krizi vyvolalo odvolání Peake z funkce ministryně obrany. Ve funkci byla pouhých osm dní. Její odvolání navrhl premiér Petr Nečas (ODS) prezidentovi. Důvodem byla podle něj ztráta důvěry související s postupem Peake ve funkci. Pouhý den po nástupu do funkce totiž provedla výrazné personální změny v nejvyšších patrech obrany. Ministerstvo nyní řídí osobně premiér.

Poslanci LIDEM situaci kolem odvolání Peake z ministerstva obrany v neformálních rozhovorech v minulých dnech označovali za „drsný podraz a křivdu“. Svou roli však také hraje možnost, že by se Nečas ve snaze o další pokračování své vlády mohl chtít opřít o někdejšího ministra školství Josefa Dobeše a skupinu poslanců okolo něj.