ČT: Fuksa bude kandidovat proti Nečasovi na post předsedy ODS

Brno – Jeden z rebelů, bývalý ministr zemědělství, Ivan Fuksa v rozhovoru pro Českou televizi oznámil, že hodlá zvednout hozenou rukavici a kandidovat proti premiérovi Petru Nečasovi na post předsedy ODS. Fuksa věří, že delegáti projeví svobodnou vůli a budou hlasovat proti „pitomostem“.

„Na základě dnešního jednání jsem se rozhodl hozenou rukavici, která leží na zemi, zvednout,“ prohlásil Fuksa. „Pan předseda nás zahnal do slepé uličky, zda máme zvyšovat daně, nebo hlasovat proti důvěře této vládě,“ dodal s tím, že věří, že delegáti sjezdu projeví svobodnou vůli a on získá dostatečnou podporu. Delegáti kongresu ODS mají nové vedení volit zítra dopoledne.

Kdo je Ivan Fuksa?

Ivan Fuksa (narozen 15. července 1963 v Příbrami) patří ke spoluzakladatelům příbramské ODS. V letech 2002 až 2006 byl starostou Příbrami. 29. ledna 2007 ho jmenoval ministr financí Miroslav Kalousek prvním náměstkem, funkci zastával až do roku 2010. 13. července 2010 byl jmenován ministrem zemědělství České republiky. Z tohoto postu jej odvolal premiér Nečas 4. října 2011.

Fuksa se dostal do sporu se stávajícím vedení strany, když odmítl společně s několika dalšími poslanci ODS podpořit stabilizační balíček, který obsahuje mimo jiné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent. Takzvaní rebelové v řadách ODS svůj odpor proti balíčku vysvětlují tím, že jde proti volebnímu programu ODS.

Fuksa má s Nečasem nevyřízené účty. V říjnu loňského roku ho premiér náhle hodil přes palubu, když se ho rozhodl odvolat z postu ministra zemědělství. Nečas tehdy jeho odvolání zdůvodnil politickými tlaky. O odvolání Fuksy údajně usiloval například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rozhovor s Ivanem Fuksou a shrnutí sobotní části kongresu (zdroj: ČT24)