Hrad: Payne nemůže vědět, co si Klaus myslí

Praha – Pražský hrad se distancoval od výroků prezidentova poradce Jiřího Payna, který v Interview ČT24 řekl, že se Václav Klaus po vypršení mandátu zřejmě nebude ucházet o místo šéfa Občanské demokratické strany. Podle mluvčího Radima Ochvata není Payne až tak blízkým Klausovým spolupracovníkem, aby mohl znát prezidentova aktuální stanoviska.

„Pan Jiří Payne působí v KPR na částečný úvazek jako poradce v Politickém odboru řízeném panem Ladislavem Jaklem. Do přímého kontaktu s prezidentem, stejně jako ostatní externí pracovníci tohoto odboru, nepřichází. Názory a výroky pana Payna je proto nutno považovat za jeho osobní postoje a hodnocení, které názory a postoje prezidenta republiky nevyjadřují,“ uvedl na Klausových stránkách jeho mluvčí Radim Ochvat.

Payne uvedl v Interview ČT24, že se mu zdá nereálné, že by Klaus znovu kandidoval na předsedu ODS. „Já nevím, jestli o tom uvažuje, to je jeho rozhodování, ale myslím si, že to je nereálné, že jsou určitě v ODS lidé, kteří by si to přáli, a je jich nezanedbatelné množství. Přesto představa, že by znovu šel kandidovat na předsedu strany, mně přijde, že neodpovídá realitě, že ta poptávka tam není. Dokonce obráceně myslím, že mnohým těm tzv. kmotrům tento stav velmi vyhovuje. Oni by nebyli rádi, kdyby přišel silný lídr, který by stranu začal zachraňovat, protože oni vědí, že ještě nějaká léta mohou z těch funkcí nějakým způsobem profitovat,“ prohlásil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Klausův externí poradce byl na počátku devadesátých let jedním ze zakladatelů ODS. Poté byl jejím dlouholetým poslancem. V roce 2009 se podílel na založení pravicové Strany svobodných občanů, kde je nyní místopředsedou. Kandidátem svobodných občanů na prezidenta je Paynův hradní šéf Jakl.