Hru na invazi islamistů šetří pražská policie jako možné výtržnictví

Reportáž: Chybovala Praha? Krnáčová a magistrát si protiřečí (zdroj: ČT24)

Iniciativa Martina Konvičky vjela v neděli na Staroměstské náměstí v přestrojení za radikály ze samozvaného Islámského státu, podle primátorky Adriany Krnáčové ale město nemělo podobnou akci vůbec připustit. Úředníci se hájí tím, že o podobě ohlášeného shromáždění neměli dost informací. Policie případ šetří jako podezření z trestného činu výtržnictví.

První, co jsme zaregistrovali, byla střelba ze samopalu, následně probíhající dav lidí směrem z náměstí. Utíkali k nám do restaurací, lehali na zem, padali přes kytky, přes stoly. Obrovská panika, řev, pláč.
Lukáš Vantuch
manažer restaurace u Staroměstského náměstí

Účastníci akce podle svých slov sehráli imaginární vpád Islámského státu do Česka, protože chtěli šokovat. Policisté před začátkem akce kontrolovali rekvizity a vyhodnotili, že na nich nic závadného není. „Rekvizity zkontrolovali z pohledu zákona o zbraních a střelivu a v rámci této kontroly nezjistili nic protiprávního,“ potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Účastníci setkání následně v centru metropole vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu; vyvolali tak paniku mezi turisty, mnozí kolemjdoucí začali utíkat, někteří se dokonce schovali v kuchyních přilehlých restaurací. 

Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, byla akce úředníkem magistrátu a policií ukončena. „Úředníci vyzvali svolavatele k ukončení akce okamžitě, jakmile jednání účastníků začalo způsobovat paniku a naplňovalo znaky možného ohrožení skupiny obyvatel,“ uvedl dopoledne magistrát. 

Krnáčová: Naprosté selhání úředníka

Zároveň úřad krotil výhrady, proč podobnou akci vůbec umožnil: „Pokud by z oznámení bylo jasné, že by shromáždění mohlo vyvolat násilí nebo mohlo ohrozit skupinu obyvatel, shromáždění by magistrát zakázal. Z oznámení tyto skutečnosti však nebyly patrné. Úředníci magistrátu znali pouze základní rámec akce, tedy to, že půjde o divadelní představení s příjezdem herců vojáků, podrobnosti úředníkům nebyly oznámeny.“ 

Konvička naopak tvrdí, že scénář i rekvizity imaginární invaze IS do Česka byly podle něj předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií.

Proti rozhodnutí úřednictva se pak postavila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Nesouhlasím s přijímáním imigrantů, ale taky si nemyslím, že je normální jezdit se zbraněmi po Staroměstském náměstí a vyvolávat strach a paniku,“ řekla odpoledne a potvrdila, že zmínka o maketách zbraní v žádosti byla. „Ale to není podstatné, žádost neměla být povolena tak jako tak. Je to naprosté selhání toho úředníka a já z toho budu chtít vyvodit personální důsledky.“

Je zákaz možný? Názory nejsou jednotné

Zda primátorka Krnáčová nebo kdokoli jiný měl nárok na zakázání akce, ovšem není zřejmé. Například předseda poslaneckého bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) je přesvědčen, že ne. „Zákon je upravený a na tyto věci pamatuje, nicméně začne platit až 1. listopadu. V současné podobě úředník neměl možnost volby,“ řekl Váňa v Událostech, komentářích. O možnosti zakázat akci pochybuje i místopředseda ODS Martin Kupka. Je však přesvědčen, že magistrát měl důrazně upozornit policii, „aby takovému excesu zabránila“.

Naproti tomu advokát Miroslav Krutina je přesvědčen, že pokud v podkladech pro magistrát skutečně byly informace o použití zbraní schopných vystřelovat projektily, byl to důvod k zakázání akce. „Pokud bylo možno předem zjistit, že se tam bude střílet, tak myslím, že budu muset poopravit svůj názor, že nedošlo k pochybení,“ podotkl. Je přitom přesvědčen, že postup úředníků a policistů přímo na Staroměstském náměstí byl v pořádku. „Deset minut je reakční doba, kterou lze předpokládat,“ řekl Miroslav Krutina k době, která uplynula od začátku do rozpuštění shromáždění.

Zakázat shromáždění předem může úřad jen ze zákonem vymezených důvodů. Nejčastěji je to kvůli souběhu dvou akcí na jednom místě. Dále také v případě, že by účel shromáždění směřoval k popírání nebo omezování práv občanů pro jejich národnost, rasu, politické názory či víru. Důvodem k zákazu by byl také záměr dopouštět se násilí, hrubé neslušnosti či porušovat zákony nebo shromáždění v místě, kde by hrozilo účastníkům nebezpečí.

Trestný čin výtržnictví?

Komu jinému, když už ne policistům, muselo být zřejmé, že na Staroměstském náměstí mohlo dojít k ušlapání lidí, když vznikla panika, a že se mohl objevit někdo s legálně drženou zbraní, kdo by si vzpomněl na slova, že se má každý člověk bránit proti teroristům. Považuji to za neuvěřitelné selhání všech složek.
Andor Šándor
bezpečnostní analytik

Iniciativa Martina Konvičky, která akci pořádala, letos na jaře nahradila Blok proti islámu, jehož byl Konvička předsedou. Vybrala si pro ni záměrně 21. srpen, kdy si lidé v Česku připomínají invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Policie vyzvala osm osob k podání vysvětlení, žádný z účastníků akce ale v tuto chvíli není ani podezřelý, ani obviněný. Původní záměr šetřit celý případ jako šíření poplašné zprávy potom policisté po ranní konzultaci se žalobci změnili na podezření z trestného činu výtržnictví. 

Strana zelených kvůli strašení islamisty podala trestní oznámení. Ministr vnitra Milan Chovanec celou událost označil za výraz „politického a občanského kreténismu“. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, že aktéři nebyli zadrženi. Za nepřijatelný „happening extremistů“ označil akci předseda ODS Petr Fiala. Podle poslance KSČM Zdeňka Ondráčka by měl Konvička domýšlet svá jednání do konce.

Také někdejší politický spojenec Martina Konvičky, předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch, vystoupení na Staroměstském náměstí odsoudil. „Tím, jak to bylo postavené jako divadlo, je to zesměšňování. (…) Není to řešení problému. Bylo to jenom upozornění pana Konvičky na sebe samotného,“ zdůraznil.

Další shromáždění? 11. září

Konvička proti muslimům a islámskému náboženství ostře veřejně vystupuje několik let. Původně chtěl se svým hnutím kandidovat v podzimních krajských volbách. Nakonec se rozhodl sám kandidovat do Senátu. Kvůli jeho dřívějším výrokům na Facebooku ho stíhá policie, podle žalobce těmito výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství.

Nedělní akci ovšem nesvolával samotný Konvička, ale Martin Vítek. Ten má na úřadě ohlášené už další shromáždění. Na 11. září plánuje na chodníku před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Korunovační ulici akci „s humorem do Mekky – akce proti terorismu a za demokracii“.