Pěstouni získají větší podporu, dětí v ústavech má ubývat

Praha - Pěstounská péče v Česku získá větší podporu státu. Profesionální opatrovníci budou mimo jiné dostávat více peněz a ohrožené děti by se k nim měly dostat rychleji. Příslušnou novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí dnes v závěrečném čtení schválili poslanci. Do novely mimo jiné vrátili odměny pro pěstouny prarodiče. Předloha míří do Senátu. Opozice ji ale kritizovala. Není údajně kvalitní a vytváří z pěstounství trh. Odpůrci změn se obávají i úplné likvidace kojeneckých ústavů, dětských domovů nebo Klokánků.

Zákon má podle ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) zajistit, aby děti vyrůstaly v co nejpřirozenějším prostředí, když selžou jejich biologické rodiny. „Odměna pěstouna už nebude sociální dávkou, bude standardním platem. Chceme těmi opatřeními dosáhnout právě toho, abychom především dítěti hledali přirozené prostředí,“ dodal Drábek. Novela dávky pěstounské péče zvyšuje, a to na 8 000 korun. To, že odměna pěstouna se bude nově posuzovat jako plat, znamená, že pečující lidé budou důchodově pojištěni. Budou mít také nárok na odborné a odlehčovací služby.

Odměny dostanou i pěstouni - prarodiče

V Česku je pěstounských rodin přes devět tisíc. Těch, kteří nejsou s dětmi v příbuzenském vztahu, je třetina. A právě jejich počet chce stát profesionalizací navýšit. Z pěstounů-prarodičů by měli dál dostávat automaticky odměny ti, kteří se starají o více dětí nebo o postižené dítě. U ostatních by se posuzovala jejich sociální situace. Ministerstvo původně uvádělo, že prarodiče mají k vnoučatům vyživovací povinnost a odměnu by měli dostávat jen tehdy, pokud budou pomoc potřebovat. Do zákona se také dostala dávka pro děti po ukončení pěstounské péče a státní příspěvek na služby při výkonu pěstounské péče. Odměny pěstounů by se naopak posuzovaly jako plat, nikoli jako sociální dávka.

Dědeček s vnoučetem
Zdroj: ČT24

Podle vládního návrhu by od července měli profesionální pěstouni dostávat vyšší odměny. Nárok na ně by měli i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Právě v pěstounských rodinách by děti v případě potřeby měly na přechodnou dobu přebývat, než se situace v jejich vlastní rodině spraví či než se pro ně najde rodina náhradní. Podle odpůrců novely ale právě toto povede k tomu, že děti se budou střídat v různých rodinách.

Nedávný bleskový průzkum, který si nechal vypracovat Nadační fond J&T, odhalil, že 5 procent z téměř tisícovky dotázaných má vážný zájem o pěstounskou péči. Jednorázový spontánní zájem dokonce připustilo 32 procent dotázaných.

Někteří opoziční politici se ale obávají, že předloha by mohla v konečném důsledku zlikvidovat kojenecké ústavy, dětské domovy a Klokánky. Kvůli návrhu by se musela výrazně omezit kapacita těchto ústavů, mnohem složitější by bylo i financování. Upozornil na to Fond ohrožených dětí (FOD), který Klokánky provozuje. „Rušení Klokánků nepřináší novela ani náhodou,“ oponoval už dříve ve sněmovně poslanec Jan Čechlovský (ODS).

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče.
Zdroj: ČT24

Do Klokánků a dalších takových zařízení pro okamžitou pomoc se dostávají týrané, zneužívané, zanedbávané či jinak ohrožené děti a stát chce zastavit rostoucí výdaje na tato zařízení, v budoucnu proto dostane větší podporu právě pěstounská péče. Loni v Klokáncích našlo útočiště 990 dětí. Ředitel odboru rodiny ministerstva práce Miloslav Macela ale před časem vysvětlil, že výdaje na takové domovy činily před čtyřmi lety kolem 66 milionů korun a do loňska se ztrojnásobily. Loni se tak dostaly k 200 milionům. Letos stát chce zaplatit asi 180 milionů.

Pěstounská rodina bude muset projít novou přípravou

Novela také zavádí změnu způsobu přípravy pěstounské rodiny, které přibude povinnost se dále vzdělávat. Pěstouni budou muset kromě prověření zdravotního stavu projít také psychologickými testy. Zkoumat se bude také jejich sociální situace. Minimálně jednou za dva měsíce rodinu navštíví sociální pracovník.

Podle ředitele odboru rodiny Miloslava Macely je pěstounství velmi těžká služba. Ohodnocení, které je podle návrhu kolem dvaceti tisíc korun hrubého, není rozhodně nepřiměřeně vysoké. „Určitě jsou jiné obory, kde si člověk dokáže daleko lépe vydělat peníze. A navíc ten systém bude nastaven tak, aby se lidé, jejichž jedinou motivací budou finance, vlastně vůbec do toho národního rodičovství nedostali,“ dodal. Bude podle něj paradoxně těžší stát se pěstounem, než je tomu dnes.