Izrael je přítel, ČR hodlá rozvíjet spolupráci ve výzkumu

Praha – Česká republika sdílí se státem Izrael obavy z íránského jaderného programu, uvedl premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po schůzce s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle jeho slov ČR odmítá jakékoli zpochybňování legitimity židovského státu, rovněž uvedl, že Izrael má právo se bránit terorismu.

„Zásadně odmítáme delegitimizování a jakýkoli bojkot státu Izrael. Jednoznačně podporujeme právo Izraele na obranu proti teroristickým útokům. Společně sdílíme obavy z íránského jaderného programu,“ prohlásil Nečas. Izrael je podle něj dlouhodobě stabilní demokratický stát. „Myslím, že Izrael nemá v Evropě lepšího přítele, než je Česká republika…,“ konstatoval vzápětí předseda izraelské vlády.

Netanjahu se dnes vyjádřil také ke dlouholetému konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Nečas zopakoval, že řešit ho je možné pouze přímým jednáním obou stran. „ČR nepodporuje jednostranné kroky, které nemohou přispět k mírovému procesu. Stabilní řešení musí být nalezeno na principu dvou států, které budou naplněním práva židovského a palestinského práva na sebeurčení,“ prohlásil.

Pro ČT ale šéf vlády připustil, že se dnes opatrně snažil svůj izraelský protějšek přesvědčit, aby alespoň v některých bodech ustoupil mezinárodní kritice, které židovský stát často čelí. Konkrétně se prý jednalo o otázku životních podmínek Palestinců žijících na části území západního břehu Jordánu. „Snažili jsme se našim izraelským přátelům vysvětlit, že by bylo dobré hledat cesty většího ekonomického rozvoje těchto oblastí,“ uvedl Nečas.  

Český premiér rověnž označil Izrael za velmi perspektivního partnera v rámci výzkumu. „Izrael patří mezi země, které mají vysoce kvalitní oblast spolupráce mezi výzkumnými centry a univerzitami na straně jedné a průmyslem na straně druhé,“ uvedl český premiér. Se svým izraelským protějškem se dohodl na budoucím sdílení inovací.

I Nečas ocenil, že mezi Českou republikou a Izraelem panuje pevný a stabilní vztah. V rámci partnerství podle jeho slov probíhají právě v Izraeli Dny Prahy a vyjádřil potěšení nad přípravou recipročních Dnů Jeruzaléma, které by se měly uskutečnit v roce 2013.

Ministři obou zemí čile jednali

V Praze se uskutečnilo první společné zasedání části české a izraelské vlády. Aby do Česka přicestoval premiér cizí země s tak hojnou účastí ministrů v delegaci, je neobvyklé.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský dnes v Praze jednal se svým izraelským protějškem Arielem Atiasem o možnosti spolupráce obou zemí v oblasti bydlení. S izraelským kolegou Šalomem Simhonem se dnes sešel také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a tématem jejich jednání byly hlavně zkušenosti v oblasti komerčního využití výsledků výzkumu.

Izraelská delegace nastupuje do tramvaje
Zdroj: ČT24

Izraelští ministři přijeli do České republiky spolu s ministerskou delegací premiéra Netanjahua. Mezi ČR a Izraelem dnes byla podepsána také dohoda v oblasti dopravy. Ministr dopravy Pavel Dobeš podepsal se svým izraelským protějškem Israelem Katzem dohodu, která liberalizuje rámec leteckých služeb mezi oběma státy. „Dosud mohl pravidelnou dopravu mezi dvěma státy poskytovat jeden dopravce, dnes je to liberalizováno na jakýkoliv počet, tím se rozšíří možnost pravidelných linek mezi Prahou a Tel Avivem, případně dalšími městy,“ konstatoval Dobeš.