Dětem s mozkovou obrnou pomáhají v Brně unikátní metodou

Brno – Ortopedi v Brně využívají jako jediní u pacientů s dětskou mozkovou obrnou unikátní vyšetřovací postup. Zkrácené svaly, které znemožňují dětem normální chůzi, operují šetrným miniinvazivním způsobem. Dětská mozková obrna trápí v Česku tisíce dětí, tři čtvrtiny z nich mají různý stupeň spastického postižení, což znamená zkrácené a deformované svaly. Více podrobností přinese magazín TEP, v sobotu 5. května od 9:09 na ČT24, v repríze pak v neděli 6. května od 22:05 na ČT24. Po odvysílání bude pořad k dispozici i v iVysílání.

Místo deseticentimetrového řezu lékaři prodlouží sval i šlachu malými otvory. Takový způsob přináší řadu výhod – děti mají po operaci menší bolesti, rána se lépe hojí a také jim nezůstanou velké jizvy. Rychleji začíná i rehabilitace. Po pár týdnech v sádře mohou dětští pacienti hned začít zkoušet první nové kroky.

Zda má zákrok smysl, si lékaři ověří v laboratoři chůze, která umožňuje analýzu kroků ve 3D pomocí speciálních kamer, změří i zapojení svalů. Laboratoří, která funguje tři roky, projde přibližně pět set až šest set dětských pacientů ročně, převážně s diagnózou dětská mozková obrna. Vyšetření zatím hradí FN Brno ze svých zdrojů. O úhradách teď jedná nemocnice se zdravotními pojišťovnami a ministerstvem. Laboratoř, která vznikla i díky grantu z Norska, slouží dětem z celého Česka. 

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)