Dítě stále častěji představuje rukojmí při rozchodu rodičů

Střídavá péče, alimenty, popření otcovství nebo rodičovské únosy patřily mezi nejběžnější dotazy, se kterými se potýkala telefonní Linka právní pomoci. Nadace Naše dítě chce ve své kampani také upozornit, že si rodiče při rozchodech stále častěji berou dítě jako rukojmí.

Kvůli sporům o potomky byla loni speciální telefonní linka nejvytíženější za posledních deset let. Dohromady právníci řešili 270 dotazů, dvakrát víc než o rok dřív. Přitom odpovídají vždy jen ve středu. „Co se nám nelíbí, je, že většinou je mezi rodiči dítě jako nástroj k vyřízení účtů,“ uvedla ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Děti nemohou za to, že se rodiče přestali mít rádi, velmi těžce to psychicky odnášejí."
Zuzana Baudyšová
senátorka a ředitelka Nadace Naše dítě

Spory o děti jsou v tomto roce v popředí zájmu nadace. „Pracujeme na kampani, která by měla poukázat na silně negativní dopady sobeckých tahanic o děti, které jim mnohdy působí nenávratná a doživotní traumata. Snažíme se vést rozhádané rodiče k využití profesionální pomoci mediátora,“ uvedl koordinátor PR aktivit nadace Jan Cihlář. Kampaň bude startovat v jarním období.

Události ČT: Na speciální lince právníci řešili 270 dotazů kvůli sporům o děti (zdroj: ČT24)

Když dítě přestane být veselé, hovorné a optimistické

Týrání nicméně označuje Baudyšová za jednu z nejhorších věcí, co mohou dítěti udělat rodiče nebo jeho nejbližší. Na dítěti se to pozná změnou chování. „Děti, které dřív byly veselé, byly hovorné a optimistické, začnou být zadumané, začnou být smutné, nemají velkou chuť do řeči. Jsou to typické znaky, které provázejí to, že se s dítětem něco děje,“ zmínila Baudyšová.

Je velkým zastáncem, aby ve školách byl alespoň na částečný úvazek psycholog. „Aby třídní učitel mohl domluvit návštěvu pro dítě a psycholog dítě trochu zanalyzoval, zjistil, co je za tím smutkem, proč se chování změnilo,“ dodala.

Před dvaadvaceti lety zakládala i Linku bezpečí, aby se týrané nebo zneužívané děti měly kam obrátit. „Děti vypověděly svůj příběh, na to reagoval dobře vyškolený konzultant, ale záleží, kam až dítě odborníka na lince pustí, a pokud nechce vystoupit z anonymity, tak je pomoc velmi omezená,“ zmínila.

Baudyšová v Interview ČT: Pokud nechce vystoupit dítě na lince z anonymity, tak je pomoc velmi omezená (zdroj: ČT24)

Přeshraniční rodičovské problémy

Na Lince právní pomoci se nyní často řeší mezinárodní spory, kdy se rozpadnou vztahy Češek a Čechů s cizinci a cizinkami. „Spíš je to dáma, vycestuje do zahraničí, má dítě s cizincem, vztah se rozpadne… Bohužel to není tak snadné dostat se zpátky do České republiky s dítětem,“ nastínila advokátka Zuzana Bělinová, která s dalšími kolegy radí rodičům na bezplatné lince už šest let.

Začaly se objevovat také otázky na určení otcovství u smíšených nesezdaných dvojic. Muž krátce po početí partnerku opustil a po letech se hlásí o svá otcovská práva. Matky pak mívají dojem, že si tak cizinci chtějí zajistit povolení k pobytu v Česku, popsala advokátka.

Nadace pomáhá ve sporech, dětem týraným i se zdravotními problémy. Dohromady organizace loni také rozdělila necelých třináct milionů korun. Nemocným a handicapovaným dětem darovala nadace nejvíc peněz. Šly například na ozdravné pobyty nebo výcvik asistenčních psů. V jednom případě přispěla přes sto tisíc korun na zvedací pomůcku. Stále častěji o pomoc žádají samoživitelky.