Letoun U-2 nepomohl Rusům sestřelit Čech, pochybují odborníci

Praha - Odborníci na raketové zbraňové systémy zpochybňují, že by v roce 1960 československá technologie zásadně pomohla sovětům sestřelit americké výzvědné letadlo U-2. To ve své knize Pomohli jsme sestřelit Powerse tvrdí bývalý šéf komunistické vědeckotechnické rozvědky Věroslav Sobek. Státní bezpečnost měla Rusům pomoci s klíčovou technologií pro navádění raket.

Československá vědeckotechnická rozvědka vznikla v polovině 50 let. Měla jediný úkol -  získávat socialistickým zemím materiály a technologie, které samy neuměly vyrobit nebo se nesměly dovážet. Pětaosmdesátiletý Věroslav Sobek mluví o zázračném korundovém sklíčku vyvinutém koncem 50. let v Československu v ústecké Spolchemii. To mělo zásadně vylepšit navádění sovětských raket.

Sobek měl jako elitní rozvědčík celou operaci s korundovým krystalem pro navádění raket řídit. Pro své tvrzení ale nemá žádné důkazy. „V záznamech to nikde nebude, čili je to tvrzení pana Sobka a jeho kolegy, který u toho tenkrát v Ústí byl,“ říká Věroslav Sobek.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Právě ono osobní svědectví ale odborníci zpochybňují. „Jsou to paměti psané s velkým odstupem, jsou formulovány v obecné rovině a nejsou konfrontovány s originálními materiály, které se zachovaly v archivu bezpečnostních složek,“ tvrdí historik Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

Podle odborníků stojí za sestřelením amerického výzvědného stroje hlavně úprava výkonu rakety. „Tím bylo dosaženo většího výškového dostřelu, tak aby se raketa dostala na hladinu 25 kilometrů,“ říká Juraj Pavlík, bývalý velitel protiletadlové raketové brigády Strakonice.

Bývalý šéf vědeckotechnické rozvědky StB Věroslav Sobek
Zdroj: ČT24

Přímo za nesmysl považuje teorii o zázračném korundovém krystalu další bývalý důstojník protiletadlového vojska František Chmelař. Sovětské raketové systémy velmi dobře zná, sloužil na nich přesně 20 let. „Nemám vůbec představu, k čemu by takový krystal v raketě mohl být,“ diví se Chmelař.

Kromě sestřelu amerického průzkumného letadla měly tyto sovětské raketové komplexy úspěch hlavně ve Vietnamu, s jejich pomocí se místní armádě podařilo sestřelit skoro 3 000 amerických letounů.