Soud rozhodl: Vondráčková nedostane od státu 14 milionů

Praha -  Zpěvačka Helena Vondráčková neuspěla u Nejvyššího soudu se svým požadavkem na 14 milionů korun od státu za škody, které jí údajně způsobily chyby v úřadech, které se následně promítly do tisku, píší novinky.cz. Přestože soud připustil, že Vondráčková se svým manželem jsou dlouhodobě cílem útoku bulvárních časopisů, nevidí důvod, aby za to platil stát. Pokud nějaká škoda způsobena byla, veškerou odpovědnost nesou časopisy. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Ministerstvo vnitra popírá, že by vinou úřadu došlo k chybám, proti kterým se Vondráčková ohrazuje. Vondráčková ve svém dovolání tvrdila, že bulvár proti ní a jejímu manželovi vyvíjel cílenou pomlouvačnou kampaň.

„Orgány činné v trestním řízení podle jejích tvrzení nepostupovaly dostatečně rychle, trestní řízení byla odložena nebo zastavena, což žalobkyně vnímala jako nesprávný úřední postup, tedy že stát nebyl schopen zamezit takovému chování, které žalobkyni způsobovalo škodu. Podle jejích slov nečinnost orgánů činných v trestním řízení způsobila rozmach protiprávního jednání “pisálků„ v periodikách,“ komentoval situaci předseda senátu Ludvík David.

Zpěvačka je známa tím, že vede mnoho soudních sporů, a v poslední době zaujala veřejnost výrokem, že její písně patří k národnímu kulturnímu bohatství, a proto by je měl Český rozhlas víc hrát.