Počasí v České republice
DEN
22°
Oblačno, bouřka
04:52 Východ
21:03 Západ
NOC
12°
Oblačno, bouřka
21°
1
23°
1
23°
1
22°
1
23°
1
21°
1
23°
1
23°
1
20°
1
22°
1
21°
1
23°
1
23°
1
Počasí ve dne
Většinou oblačno, místy přeháňky. Odpoledne a večer na většině území přeháňky, místy bouřky. Později večer ubývání srážek a místy i oblačnosti. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C. Mírný severozápadní, na východě jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Večer bude slábnout.
Počasí v noci
Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Během noci od jihu přibývání oblačnosti a na jihu Čech místy déšť. K ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 14 až 10 °C. Slabý proměnlivý nebo severní vítr do 4 m/s.
Rozptylové podmínky
Kvalita ovzduší je dobrá, v Ústeckém a Moravskoslezském kraji přijatelná. Rozptylové podmínky budou dobré, v noci a ráno místy, během dne již jen ojediněle mírně nepříznivé.
Zdroj: ČHMÚ

Rubrika Počasí

Úhlava v Tajanově klesla ze třetího stupně na druhý

Deště v sobotu zvedly hladiny řek na několika místech v Česku. Pro Úhlavu v Tajanově platil třetí povodňový stupeň, pozdě večer ale hladina klesla a půl hodiny před půlnocí už byla na druhém stupni. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zmírnil páteční výstrahu před povodněmi na západě Čech. Odvolal extrémní stupeň nebezpečí v Plzeňském kraji a výstrahu omezil na Plzeňský kraj a část Jihočeského kraje. Původně platila i pro Karlovarský kraj a západ středních Čech. V platnosti zůstává varování před vydatným deštěm pro západ a jihozápad Čech, a to až do půlnoci na neděli.
včeraAktualizovánopřed 9 h hodinami|

Několik bavorských okresů vyhlásilo kvůli silným dešťům stav katastrofy. Zasahoval i vrtulník

Německo se potýká se silnými přívalovými dešti. Kvůli stoupajícím hladinám toků úřady v několika okresech v regionu Švábsko na jihozápadě Bavorska vyhlásily stav katastrofy. Informovala o tom agentura DPA. V oblasti kolem města Augsburg musel lidi z domů, které voda odřízla od světa, zachraňovat vrtulník.
před 18 h hodinami|

Kvůli vydatným dešťům hrozí na západě Čech vylití řek

Kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Meteorologové zpřísnili výstrahu, od půlnoci na sobotu do nedělního večera platí v několika regionech na západě Čech povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. Druhý povodňový stupeň překročí řeky v povodí horní Ohře v části Karlovarského kraje i hladina střední a dolní Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji. Kvůli následkům dešťů už během pátku vyjížděli hasiči v Olomouckém a Středočeském kraji. Povodí v Česku začala preventivně odpouštět některé nádrže.
31. 5. 2024Aktualizovánovčera v 23:29|

Klimatická změna

Vše k tématu

Konec týdne bude deštivý, na západě Čech hrozí vylití řek, varují meteorologové

O víkendu bude na většině Česka pršet. Déšť může být i trvalý a vydatný, místy se vyskytnou bouřky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň ve čtvrtek varovali, že kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek na západě Čech překročit v sobotu třetí povodňový stupeň. Týká se to především Radbuzy, Mže a jejích přítoků. Druhého povodňového stupně mohou dosáhnout i toky v povodí Ohře.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 17:02|

Změna klimatu přináší stále více dnů veder

Lidé po celém světě za posledních dvanáct měsíců zažili v průměru o 26 dní s abnormálně vysokými teplotami více, než by jich bylo, kdyby počasí neoteplovala člověkem poháněná změna klimatu. Odhaduje to nová studie, na kterou upozornil deník The New York Times (NYT). V některých zemích bylo podle autorů od loňského května i více než sto extrémně teplých dní, které by bez klimatické změny nenastaly.
29. 5. 2024|

Prudký déšť zaplavil dvory a sklepy na Plzeňsku

Prudká dešťová přeháňka odpoledne zaplavila dvory a několik sklepů v obci Dřevec na severním Plzeňsku. Zasahovali tam profesionální i dobrovolní hasiči, do obytných částí domů se voda nedostala. Podobná situace nastala také v obci Kšice na Tachovsku, kde se voda dostala do sklepa jednoho domu. Ani tam nezpůsobila vážnější škody.
27. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 20:50|

Meteorologové spustili mapu předpovědi růstu hub. V části země jsou už podmínky dobré

Letošní houbařská sezona začíná. Český hydrometeorologický úřad proto v pondělí 27. května dopoledne opět spustil oblíbenou mapu pravděpodobnosti růstu mykorhizních (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů.
27. 5. 2024|
Načítání...