Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 1. 2015

Nedělní večer podle scénáře Petra Jarchovského

Diváci prvního programu České televize prožijí nedělní večer s filmy podle scénářů Petra Jarchovského. Kromě závěrečného dílu detektivní trilogie Případ pro exorcistu režiséra Jana Hřebejka uvede Česká televize také film Ondřeje Trojana, Občanský průkaz.

Retrokomedie s prvky grotesky, absurdna i tragédie vznikla na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha a sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů, od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku.

Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Každý po svém i společně se snaží neztratit v totalitním státě zdravý rozum a smysl pro humor, ale také nezadat si s režimem. Prožívají řadu epizod, některé jsou úsměvné, s nádechem absurdní grotesky, jiné dramatické až fatální.

Koprodukční film České televize podle scénáře Petra Jarchovského režíroval Ondřej Trojan. Hrají: A. Geislerová, M. Myšička, M. Taclík, J. Macháček, K. Liška-Boková a další. Občanský průkaz vysílá program ČT1 v neděli 25. ledna od 21:40.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Občanský průkaz_01 (1170 kB)

Občanský průkaz_02 (1233 kB)