Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

6. 2. 2019

Nová kolekce TYLEK & TYLEČEK už nevznikne

V uměleckém světě byli známí jako dvojité T, neprezentovali se jako sólisté, manželé Jiří Tyleček a Zdeňka Tylečková tvořili nerozlučnou dvojici TYLEK & TYLEČEK. Zdeňka malovala přírodu, krajinu a zátiší, Jiří se celý život věnoval ženské figurální tematice. Nové obrazy s motivem ženy už nevzniknou. Jiří Tyleček ve věku 71 let nečekaně zemřel.

Výtvarník Jiří Tyleček vystudoval UMPRUM v Brně, kde se během studií seznámil se svou ženou. Věděl, že malování je jeho život, ale taky tušil, že jako čerstvý absolvent se jen malováním neuživí. S manželkou Zdeňkou se vrátil do rodné Ostravy a v roce 1970 nastoupil jako scénograf do ostravského televizního studia, kde zůstal 13 let. Jako scénograf spolupracoval na mnoha pořadech – od zpravodajství, přes televizní inscenace, zábavné pořady i hrané filmy (Písničky z Ostravy, Bakaláři, Vonička z domova, Můj táta byl…, Mandelový vítr, Co z toho kluka bude atd.).

První výstavu měli manželé Tylečkovi v Opavě. O jejich obrazy byl zájem. Některá Jiřího plátna se však komisi, která v té době rozhodovala o přijetí výtvorů do prodejních galerií, nezdála dost angažovaná. Komise měla svůj vkus, svoje instrukce. Obrazy manželů Tylečkových byly málo socialistické. Jiří i Zdeňka si uvědomovali, že musí svůj život změnit, že jim chybí kontakt se světem a hlavně možnost se volně nadechnout a tvořit. Využili možnosti a během prázdninové cesty do Španělska v roce 1983 emigrovali do Francie. Skončili v Paříži a mekka umělců je nezklamala. Nový život začínali s prázdnou kapsou. Jiří se uplatnil jako malíř pokojů, Zdena vypomáhala jako uklízečka. Za pochodu se učili francouzsky a v kuchyňce bytu, který si v Paříži najali, v každé volné chvíli malovali.

Tylečkovy obrazy mají osobitý rukopis a styl. Jeho malby představují ženu jemnou, čistou a něžnou. Mohou to být královny, hudebnice, nymfy, sirény, panny – vždy s hlavou mírně skloněnou. Jiří se snažil ztvárnit ženu jinak než všichni ostatní. Říkával, že musí do obrazu vložit svůj pohled, fantazii, cit… A zaujmout tím ostatní. „Hledám půvab, nikoliv krásu. Je to cesta i do budoucna. Vytvořit něco, co vlastně reálně neexistuje, ale divák to přesto za realitu považuje.“

Málokteří současní čeští umělci měli tak obrovský úspěch v zahraničí. TYLEK & TYLEČEK vystavovali ve Francii, na Martiniku, Korsice, ve Švýcarsku, Itálii, Austrálii, Belgii, na Tahiti, v Japonsku i v České republice. 15 let měli svou expozici v Hotelu Ritz v Paříži, stálou expozici mají v muzeu v Japonsku. V Česku se naposledy představili na autorské výstavě v roce 2018.

11. 3. 2019„Spoločne bez hraníc“ / „Společně bez hranic“
4. 3. 2019Podává se rýže, vajíčková káva a křupavé chipsy z hadí kůže
28. 2. 2019Nemáme planetu na jedno použití!
20. 2. 2019Jan
18. 2. 2019Jaké to je žít v Bohem zapomenutém kraji? Na obrazovku se vrací Díra u Hanušovic!
6. 2. 2019Nová kolekce TYLEK & TYLEČEK už nevznikne
28. 1. 2019Hřebejkova Učitelka zaujala celý svět. Nyní opět na obrazovkách České televize
23. 1. 2019Úspěch pro Dabing Street
21. 1. 2019Čechomor oslavil třicátiny
12. 1. 2019Rozjezd, jak má být

« | | 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 | | » (87)