Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

13. 2. 2017

Modří už vědí

Bludiště slaví narozeniny

Na začátku roku 1997 rozpoznali Zuzka a Jirka ze zlínského gymnázia květenství okolíku a porazili tak tým z Valašského Meziříčí. Vyhráli tenisové rakety a basketbalovou soupravu. Stalo se tak v prvním díle vzdělávací televizní soutěže Bludiště, která letos slaví dvacet let na obrazovkách České televize a počet jejích dílů se blíží k devíti stovkám.

„Jak se jmenuje dnes už poměrně běžný vesmírný dopravní prostředek s raketovým pohonem?“ – to byla vůbec první soutěžní otázka, která v Bludišti zazněla, a to z úst tehdejšího moderátora Mirka Pelegrina, kterého po pár měsících vystřídal Roman Pastorek. Ten soutěží provází dodnes a ke svému profesnímu jubileu uvádí: „Ani se mi nechce věřit, že je to už tak dlouho. Bludiště mě provází na každém kroku. Jedna z nejčastějších otázek, kamkoli přijdu, je, jestli s sebou nemám bludišťáky. Je to kus života a pro mě srdeční záležitost.“

O účast v soutěži se může ucházet čtyřčlenné družstvo žáků základních škol nebo víceletých gymnázií ve věku 13–15 let s doprovodem svého pedagoga. V Bludišti pak vítězí družstvo, které získá v součtu všech disciplín nejvíce bodů, tzv. bludišťáků. „Dnes už jsou bludišťáci vlastně plnoletí. Poprvé se objevili v animované podobě před osmnácti lety ve znělce, která přetrvala dodnes,“ vysvětluje dramaturg Marek Dohnal a pokračuje: „Do zápolení se zapojují i sami pedagogové, absolvují světelné bludiště, někdy si troufnou i na tzv. tygří skok. Stává se nám, že se mezi učiteli objeví ti, kteří před lety v Bludišti zvítězili ještě jako žáci.“

Otázky pro vědomostní část soutěže tvůrci konzultují s pedagogy, ambicí je, aby se soustředily na všeobecný přehled a povzbuzovaly motivaci dozvědět se o konkrétním tématu více. Proto je zodpovězená otázka vždy moderátorem doplněna o další důležitou, zajímavou informaci, popř. kuriozitu, která danou informaci zasadí do kontextu.

„Během natáčení se baví celý štáb a ve studiu bývá skvělá atmosféra. Je to hodně zásluha režiséra Jindřicha Procházky, umí dobře pracovat s publikem, které spolu se soutěžícími zásadně bereme jako rovnocenné partnery. Jsme si blízko a to funguje,“ uzavírá Roman Pastorek.

Kristina Kačmarská, TS Ostrava

25. 4. 2019Šli dobrovolně do války, úcty se doma nedočkali
24. 4. 2019Den otevřených dveří v České televizi
23. 4. 2019Hodinářův učeň: první ochutnávka je tu
18. 4. 2019Evropský úspěch: dvě festivalová uznání pro ostravské studio
15. 4. 2019Odešel Jan Jaroš
4. 4. 2019Cesta ven vede přes Most!
1. 4. 2019Postrádáte energii? Dejte si Fixu!
29. 3. 2019Jedna z nejlepších českých koncertních kapel na ČT art. Vypsaná fixa slaví 25 let
25. 3. 2019Nejlepší dramatický televizní seriál loňského roku? Dabing Street!
20. 3. 2019Umění v papučích aneb Blíž už to nejde

« | | 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 | | » (87)