Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

4. 12. 2015

Moje soukromá válka zvítězila

Publicistický cyklus ostravské televize oceněn Vládním výborem pro zdravotně postižené

Letošní XXII. ročník Ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené občany vyvrcholil slavnostním večerem. V pátek 4. prosince 2015 v 17:00 hodin v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě obdrželi vítězové v kategoriích rozhlasové, televizní i tiskové publicistiky svá ocenění. Cenu  VVZPO za dokument Pumpa pro život z publicistického cyklu Moje soukromá válka převzala z rukou ministra Jiřího Dienstbiera společně s hlavní hrdinkou oceněného dokumentu režisérka Petra Všelichová.

„I zdravý člověk se často dostává do konfliktu s úřady nebo legislativou a neumí si s tím poradit. Ještě složitější to bývá pro lidi, kteří trpí nějakých handicapem. Krátké půlhodinové dokumenty z cyklu Moje soukromá válka vnesly do vysílání ČT několik velmi citlivých témat. Síla jejich sdělení spočívá především v příběhu protagonistů a v jejich energii, kterou vložili do  osobního zápasu o uznání nebo zlepšení své situace,“ připomíná kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí producentské skupině cyklus Moje soukromá válka vznikl.

Oceněný dokument Pumpa pro život zachytil vítězný zápas mladé ženy o prosazení speciální pomůcky pro lidi s vrozeným zdravotním postižením. Život Moniky závisí na infuzní pumpě, která jí nahrazuje chybějící tenké střevo. Když se dozvěděla, že v důsledku zdravotního hendikepu má být natrvalo svázána s objemným přístrojem, začala se bouřit a prosazovat jiné řešení. Zjistila, že v zahraničí existuje způsob, který by jí a dalším stejně postiženým mohl pomoci. Inspirována tím vyvinula pak nezměrné úsilí k tomu, aby se pokusila přesvědčit lékaře, odbornou veřejnost a zdravotní pojišťovny, že i český pacient má právo na návrat do běžného života. Vítězství v tomto zápasu jí umožnilo volný pohyb i společenské uplatnění. Nastavilo ovšem také pravidla pro respektovaný přístup k ostatním lidem s podobným zdravotním postižením.

Moji soukromou válku si diváci mohou připomenout na iVysílání na webu ČT. O vánočních svátcích budou některé díly uvedeny v repríze na ČT24.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

7. 11. 2018Nejkrásnější věc na světě je svoboda, prohlašují účastníci Dovolené v éře páry
2. 11. 2018Rytmix aneb Vstávat a tančit!
26. 10. 2018Vedoucí redaktorka Zpravodajství Televizního studia Ostrava Gabriela Lefenda opouští svou funkci
24. 10. 2018Rada České televize zasedala v Ostravě
23. 10. 2018Zvířecí muž a siamská dvojčata. Pohádka Hodinářův učeň se natáčela na jihu Moravy
23. 10. 2018Filmová podoba knižního bestselleru Poslední aristokratka v režii Jiřího Vejdělka vstoupí do kin přesně za rok
18. 10. 2018Kramář vs. Beneš! Prvorepublikoví diplomaté v novém dokumentárním filmu České televize
16. 10. 2018Intriky, skandály a podvody v novém dokumentárním cyklu České televize
11. 10. 2018Navštivte místa, kde se před stoletím bojovalo za československou samostatnost
4. 10. 2018Festivalové trofeje míří do Ostravy

« | | 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 | | » (87)