Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

8. 12. 2014

Mezinárodní festival outdoorových filmů naděloval

Dva dokumenty z Ostravy získaly ocenění na MFOF.

Na 12. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byly oceněny dva pořady České televize, shodou okolností oba z produkce Televizního studia Ostrava.  V kategorii Dobrodružný vodní sportovní film získal 2. místo dokument Daniela Šumbery nazvaný Sám ve vlnách. V kategorii Cestopisný film se na 3. místě ocitla série Amerika očima Jana Šmída, konkrétně díl nazvaný Jedna Amerika, z cyklu Postřehy odjinud, kterou režíroval Jan Bělohlavý.  Festival outdoorových filmů se odehrával v době od začátku října do prosince v 41 místech v České republice, na Slovensku a v Rusku. Vyvrcholil slavnostním večerem 6. 12. 2014 v pražském kině Lucerna. Ceny si na něm osobně převzali tvůrci obou snímků Dan Šumbera a Jan Bělohlavý.

Připomínám, že dokumenty o adrenalinových výkonech a jedinečných osobnostech natáčí sportovní redaktor ostravské televize Dan Šumbera již několik let a sklízí za ně ocenění u nás i v zahraničí. Před dvěma lety se prosadil s dokumentem nazvaným Hledači větru, se kterým zvítězil na Sport Filmu v Liberci a zúčastnil se soutěží v Miláně a v Pekingu. I dnes zmiňovaný snímek Sám ve vlnách má na svém kontě už několik cen. V loňském roce zvítězil na Sport Filmu Liberec a na festivalu sportovních filmů Sport Movies&Tv 2013–Milano International FICTS Fest v Itálii získal ocenění Mention d´Honneur v kategorii Dokumenty – individuální sport.

Příběh konstruktéra a stavitele lodi Milana Koláčka, který si splnil svůj sen a s vlastní lodí absolvoval jeden z nejtěžších jachtařských sólových závodů světa, oslovuje diváky napínavým vyprávěním o mladém muži, který své touze podřídil studium, stáž a práci v zahraničí, získal ke spolupráci rodinu a usilovným tréninkem se vypracoval na nejvyšší úroveň. S vědomostmi, nadšením, ale bez peněz se vrhl do stavby lodě. Nakonec svůj sen uskutečnil a zvítězil na francouzském šampionátu sólových jachtařů.

Dokument Sám ve vlnách, pod nímž jsou vedle Dana Šumbery podepsáni i kameraman Jakub Fabian a střihač Tomáš Simper, vysílala Česká televize naposledy na začátku letošního roku na ČT sport. Kdo by si jej chtěl připomenout, doporučujeme mu nabídku iVysílání na webu ČT:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10393133951-sam-ve-vlnach/.

Cyklus fejetonů z atraktivních míst na mapách Evropy i zámoří nazvaný Postřehy odjinud je nejdéle nepřetržitě vysílaným publicistickým pořadem České televize (od r. 1993). S televizními, ale i rozhlasovými zahraničními zpravodaji jsme se v něm podívali do známých i méně známých míst a vždy se při tom můžeme spolehnout na jejich zasvěcený pohled, který navštívená místa přibližuje s ohledem na reálie, historické souvislosti i současný společenský kontext.

Třináctidílná série Amerika očima Jana Šmída se vysílala před dvěma lety a letos znovu. Díl nazvaný Jedna Amerika shrnuje málo známá fakta z míst na východním pobřeží USA a ve zkratce poskytuje divákovi úvod k ostatním zastávkám, na kterých se potká se slavnými postavami moderní historie, vědy a filmu. Svůj prostor v těchto krátkých dokumentech měly i stopy, které v americkém místopisu zanechali naši krajané.

Režisér Jan Bělohlavý se při natáčení „americké“ série zařadil mezi ostatní, již léty prověřené tvůrce a připravuje další díly, které uvidíme v příštím roce.

I Postřehy odjinud mají svůj rozšířený detail na webu ČT, kde se diváci dovědí víc ze zákulisí pořadu a mají možnost podívat se na všechny dosud odvysílané série. www.ceskatelevize.cz/postrehyodjinud

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)