Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

8. 9. 2014

Underground na Artu

Od pátku 12.9. začínáme vysílat nový cyklus Fenomén underground.

Paralelní kultura stále existuje a pětadvacet let po pádu komunistického režimu dokonce prožívá zlaté časy renesance. Česká televize přichází s novým dokumentárním cyklem o lidech, kteří měli odvahu být svobodní i v době nesvobody. Ve čtyřiceti dílech Fenoménu Underground budou jeho tvůrci mapovat neoficiální kulturní proud, žánry i významné osobnosti od 40. let až do současnosti. Akcentují při tom podíl undergroundu na zápase o lidskou svobodu, nezávislost a demokracii. Sledujte od 12. září ve vysílání ČT art, vždy v pátek od 20:20 hodin.

Spoluautory cyklu jsou dokumentarista Břetislav Rychlík a vydavatel undergroundového časopisu VOKNO František Čuňas Stárek. Na natáčení se podíleli čtyři režiséři – Jana Chytilová, Jiří Fiedor, Václav Křístek a Břetislav Rychlík.  Fenomén underground vznikl v ostravském televizním studiu, v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové. Pro Českou televizi jej vyrobila společnost Plum Production, s.r.o., partnery projektu se staly Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek.

 Kreativní producentka Lenka Poláková k tomu řekla: „Ponořit se na tři roky do hlubin undergroundu bylo jako projít očistnou koupelí. Fenomén Underground je pro mne víc než jen televizní projekt – je to poselství o svobodě, kterou bylo možno vydobýt i v časech totalitní nesvobody. Je to hodnota, kterou je třeba hýčkat a chránit i v dobách již zdánlivě svobodných.“

 Jedním z hlavních podnětů pro vznik tohoto pořadu byly nejen odchody klíčových osobností novodobých českých a československých dějin, které byly spojeny s undergroundem, podílely se na jeho činnosti nebo se jej snažily propagovat ve světě, ale také nadcházející výročí listopadových událostí. Fenomén Underground se připravoval několik let, samotné natáčení začalo v roce 2012. Asi nejsilnějším motivem byl pocit dluhu, který má dlouhodobě česká společnost k undergroundu jako takovému. Většina lidí nic neví o jeho hodnotách, příbězích a v mnoha případech i velmi drsných historických a politických souvislostech.

 „Ani po dvou letech natáčení cyklu Fenomén Underground si netroufám jednoznačně odpovědět na otázku, co vlastně znamená underground v kontextu české kultury a vůbec všeho kolem,“ říká Jiří Fiedor, režisér a spoluautor projektu, “ kde je hranice mezi undergroundem a overgroundem, kdo a co patří dolů, anebo naopak nahoru? Byla to jen parta kolem Němce, Jirouse, Bondyho, Plastiků a lidí z regionů, kteří se k jejich názorům hlásili či hráli podobnou hudbu? Nebo je možné za „androše“ považovat všechny bolševikem zavržené a opovržené?“

Česká televize chce tímto cyklem poprvé komplexně zdokumentovat českou undergroundovou kulturu jako jev kulturně historický, ale také sociologický a politický. Televizní obrazovka poskytne prostor tomuto nezávislému kulturnímu fenoménu i jeho představitelům, kteří byli často šikanováni minulým režimem. Fenomén Underground vznikal v autentickém prostředí žijících aktérů, na festivalech, v komunitách a na různých akcích. Cyklus využívá filmových, amatérských i oficiálních, materiálů včetně dobových propagandistických filmů nebo materiálů tehdejší Státní bezpečnosti. Pracuje i s unikátními materiály a svědectvím pamětníků žijících v zahraničí a také se soukromými archivy, které na základě zveřejněné výzvy poskytli televizní diváci.

Fenomén underground se představil v průběhu léta na několika festivalech, včetně Colours of Ostrava. Nejen pořad jako takový, ale i jeho hlavní téma ve vztahu k současné kulturní atmosféře představíme studentům ostravských středních škol v rámci Dne s dokumenty ČT v ostravském Minikinu 18. září 2014.

Jolanda Pilařová, TS Ostrava

www.ceskatelevize.cz/fenomenunderground

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)