Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

20. 3. 2009

Medúza, jakou jste ještě neviděli - od 26. 3.

Oblíbený písničkový pořad Televizního studia Ostrava v novém kabátě.

26. března poprvé připluje ponorka MEDÚZA. Oblíbenou hitparádu v nové stopáži 26 minut a v nové podobě sledujte ve čtvrtek na ČT1 v 16:00 hodin a pak také na ČT2, vždy v pátek ve 13:10 a v úterý v 19:30 hodin.

Pozor! Tím všechny novinky zdaleka nekončí! Medúza je úplně jiná a může za to:
-nová grafika pořadu
-nový maskot Chozé
-nová profese akvanauta pro Richarda a Aleše
-nová soutěž
-nová webová stránka www.ceskatelevize.cz/meduza (od 26.3.)

PONORKA MEDÚZA 09 A ČERV CHOZÉ
Hlavní prostor (studio) se přenáší do útrob ponorky, což ovlivňuje celkovou atmosféru pořadu. Medúza 09 se pohybuje akváriem plným hudby, není v něm voda, ale zkapalněná muzika. Je vybavena celou řadou přístrojů a vychytávek, které skenují akvarijní hudební dno. Obyvatelé akvária hudby jsou tvořeni početnou skupinou podmořských příšer. Rozpohybováni pomocí flash animace doplňují svým účinkováním veškeré dění v průběhu pořadu a zejména během spojovacích textů a výstupů moderátorské dvojice.

Maskotem pořadu je Chozé – červ abstinent, který utekl do našeho akvária před trpkým osudem, kterým mělo být kruté utopení v tequile. Je to trochu záškodník, roztržitý až otravný, ale na druhé straně neskutečně milý, každý si ho oblíbí. Jeho hlavní pole působnosti je za obrovským kulatým oknem v ponorce, přes které se snaží za každou cenu získat pozornost moderátorů.

Interiér ponorky – tedy všechny přístroje, měřiče, skenery, reproduktory aj. – je stylizován perovou kresbou. Aleš a Richard vlastně v ponorce bydlí, a tak mají k dispozici i svébytné domácí vybavení – pračku, koš na papír či na došlou poštu, vysavač, kytaru, nočník aj. Diváky překvapí jejich pohyb i účel, který se od toho původního dost výrazně liší.

Průhled do akvária poskytuje velké kulaté okno. Za ním rejdí Chozé a okno samo o sobě slouží jako projekční plocha pro videoklipy.


MODERÁTOŘI a NOVÁ SOUTĚŽ

Aleš a Richard nacházejí v pořadu novou profesi, stávají se akvanauty, výzkumníky. Jejich domovským prostředím je ponorka, odkud pozorují a komentují dění v akváriu. Když objeví zajímavou hudební osobnost, oblékají si speciální skafandry a vystupují ven do akvária, aby s hostem pořídili rozhovor.

Důležitým vybavením ponorky je hydrofon. Jeho prostřednictvím komunikují moderátoři s okolím a především s volajícími diváky.

Proměňuje se také interaktivní soutěž. Stává se v pravém slova smyslu hudební záležitostí, Na hmatníku kytary jsou čísla, která označují jednotlivé tóny. Volajícímu divákovi určí Chozé jednoduchý hudební motiv – vlastně kytarový riff. Divák má potom za úkol zopakovat přesné číselné pořadí tónů, které zazněly. Pokud to zopakuje správně, ozve se potlesk na znamení výhry. Pokud udělá chybu, ozve se disharmonický pazvuk a následný pískot publika.

PŘIPOMÍNÁME, ŽE:

Medúza, hitparáda domácích a zahraničních klipů, vznikla jako písničkový automat v Televizním studiu Ostrava v roce 1992. Nějakou dobu poté byla součástí magazínu Mini-Maxi.

Od roku 1997 je Medúza opět samostatným hudebním magazínem, vůbec prvním v zemi, který se kdy vysílal živě. Původní dámskou moderátorskou dvojici Andreu Grossmanovou a Violu Gebauerovou vystřídali v polovině roku 1998 Aleš Juchelka a Richard Krajčo.

Její vnější podoba i obsah se v průběhu sedmnácti let několikrát proměnily a postupně byla posílena větší konktaktnost. Dnes je Medúza především interaktivním pořadem pro mladé, kteří se neobejdou bez populární muziky i aktuálních informací o ní a kteří s námi rádi soutěží o cédečka, dévédéčka a jiné ceny.

Pořad vyrábí Centrum hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež Televizního studia Ostrava v dramaturgii Marka Dohnala a v režii Martina Reka.

Současná vizuální podoba je výsledkem práce lidí z společnosti KANIA,a.s. a z uměleckého sdružení Perfektní pejsek.

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
10. 4. 2009Po Velikonocích přijde Strážce duší
9. 4. 2009Velikonoční pondělí a Televizní studio Ostrava
4. 4. 2009Prix Circom Regional 2009
1. 4. 2009Černá srdce budou uvedena v zahraničí
27. 3. 2009Přechodné adresy Jaromíra Šavrdy, nový dokument - 2. 4.
25. 3. 2009Prix Circom Regional 2009
20. 3. 2009Natáčení na Slezskoostravském hradě - 22. 3.
20. 3. 2009Zpověď Kateryny K. ve Fiducii - 23. 3.
20. 3. 2009Medúza, jakou jste ještě neviděli - od 26. 3.
9. 3. 2009Sloužil jsem ve wehrmachtu, nový dokument - čtvrtek 19. 3.

« | | 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 | | » (87)