Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

31. 1. 2008

Malé dokumenty o velkých věcech

V úterý 5.2. na ČT2 ve 20:00 nabídneme divákům malý dokument Idioti na plavbě kolem světa, o týden později 12.2. ve stejném vysílacím okně pak titul Porazily jsema Hitlera aji Stalina.

Hlavní vysílací čas v úterý na ČT2 patří tzv. malým dokumentům. Že se toto žánrové rozlišení týká jen stopáže (necelá půlhodina), dokazují i dva dokumenty Televizního studia Ostrava, které uvedeme ve dvou týdnech po sobě. Vaší pozornosti doporučujeme :

Idioti na plavbě kolem světa

V dramaturgii Vladimíra Štvrtni, podle scénáře a za režie Michala Najbrta natočilo Centrum publicistiky a dokumentu vyprávění o partě lidí, kteří se rozhodli obětovat pořádný kus života naplnění šíleného snu.

Přestože až na jednoho z nich, nikdo neměl sebemenší zkušenosti s mořem, rozhodli se, že obeplují svět. Aby to měli těžší, tak se k tomu dali do stavby vlastního plavidla. Za vzor si vzali Magalhaensovu Viktorii, koráb z rodu těch, jaké se stavěly před pěti sty lety.

Je jasné, že tito lidé nemohli dělat věci, tak jak se běžně dělávají. Stali se z nich fanatici vlastního snu. Snad proto si občas říkali Idioti. Na začátku jich bylo dvanáct. Po čtyřech letech stavby a pěti letech plavby zůstali tři.
Sledujte v úterý 5.února 2008 na ČT2 ve 20:00 hodin

Porazily jsme Hitlera aji Stalina

Hlučínsko je region, ve kterém se střetávaly dějiny i národy. Půlhodinový televizní dokument se věnuje osudům tří žen. Frida, Františka i Anna z Dolního Benešova zažily prakticky celé 20. století. Několikrát zachránily život svým mužům či příbuzným. Musely překonat řadu těžkých životních situací a svedly neuvěřitelný zápas s nepřízní osudu i s lidmi, kteří pro ně představovali zlo. Svým způsobem jsou tyto nevzdávající se ženy vítězkami nad všemi Staliny a Hitlery. „Jsem ganc obyčejna baba,“ říká jedna z nich, na konci jejího vyprávění už jí to nebudete věřit. Připravili dramaturg Vladimír Štvrtňa, scenárista a režisér Marek Sklář.

Dospívaly za první republiky, jejich životem se prohnala diktatura jedince i proletariátu, jejich soukromý zápas za oprávněnou existenci i důstojné umírání byl ve své prostotě gigantický. Vyjadřují se dialektem, skládají k sobě jednoduché věty, do kterých se vejde jeden velký paradox dějin česko-polsko-německého pohraničí. Zatímco muži bojují, ženy vyhrávají. Nemají konvenční zbraně a přesto jsou vítězkami. Vychovají děti, postarají se o raněné, pod palbou pohřbívají své mrtvé, udrží při životě to, co zbylo z rodiny, aby pak znovu alarmovaly všechny své síly, až nastoupí období studené války, perzekucí a ideologického nátlaku proti jejich víře.

Tři „malé“ osudy se skládají z vyprávění hlavních hrdinek, z archivních materiálů filmových i fotografických i z aktuálně natočených pasáží. Vyznění dokumentu podtrhuje hudba populární Radůzy.
Sledujte v úterý 12. února 2008 na ČT2 ve 20:00 hodin.

Jolanda Pilařová
koordinace vysílání a komunikace
Televizní studio Ostrava
6. 3. 2008Od 7. března nová Ladí neladí
6. 3. 2008Cena za výjimečný počin pro dokument o Josefu Bryksovi
18. 2. 2008Podruhé na K2 na druhém místě
8. 2. 2008Jiří Hrzán v Archivních návratech
8. 2. 2008Knížectví Hutt River
31. 1. 2008Malé dokumenty o velkých věcech
28. 1. 2008Z pěti Trilobitů dva do Ostravy
11. 1. 2008Porazily jsme Hitlera aji Stalina
11. 1. 2008Vznik a pád království ševců
9. 1. 2008Příběhy domů z Ostravy

« | | 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 | | » (87)