Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

11. 1. 2008

Vznik a pád království ševců

Ve středu 16.1.2008 uvádíme na ČT1 reprízu dokumentu o Janu Antonínu Baťovi. Sledujte v 9:55 hodin.

Vyprávění o hospodářském zázraku, starých dobrých časech a lidské touze, v mnohém inspirativní i pro dnešní dobu. Ale také příběh se špatným koncem, vyvolávající řadu otázek o moci peněz, o hrách vysoké politiky i vztazích mezi lidmi a jejich proměně cestou vzhůru. Dokument uvádí nová odhalení, spojená se světoznámou obuvnickou značkou. Využívá jich k doplnění historických souvislostí a vypovídá nejen o dějinách České republiky, ale díky šíři působení rodu Baťů o světě 20.století vůbec.

Projekt vznikal několik let, kromě ČR se natáčelo také v Brazílii, USA i Thajsku a výsledný tvar je pokusem o jakousi dokumentaristickou obdobu literatury faktu, převyprávěnou filmovými výrazovými prostředky. Dokument měl premiéru v roce 2004. Podle námětu Miroslava Ivanova jej vyrobilo Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava, v dramaturgii Aleše Jurdy a v režii Pavla Jandourka. Uvádíme v repríze 16. ledna 2008 na ČT1 v 9:55 hodin.

Cílevědomou prací dokázali bratři Baťové přeměnit chudý kraj kamenitého údolí Dřevnice na Valašsku v moderní průmyslové středisko. Z venkovských chasníků vychovali muže, kteří nejen ovládali svoji práci, ale byli také vzdělaní, dokázali hovořit několika světovými jazyky, pohybovali se stejně přirozeně v pracovním oblečení i ve fraku a hrdě zastupovali svůj podnik na všech kontinentech.

Dá se dokonce říci, že byli nevědomky spoluzakladateli dnes tolik citované globalizace. V jejich době měla pouze kladná znaménka – práce a peníze pro desetitisíce lidí, otevírání nových trhů, osidlování neúrodných oblastí a v neposlední řadě i šíření dobrého jména mladého Československa ve světě.

Celý tento příběh by však nebyl ničím objevným. Bylo o něm napsáno mnoho knih, které vyznívají málem jako dílka z červené knihovny – chudý švec svojí poctivou dřinou přišel k miliónům. Byla natočena i řada filmů, oslavujících zlínský hospodářský zázrak Tomáše Bati, ale donedávna na tom všem krásném a pozitivním, visel jeden temný stín – JAN ANTONÍN BAŤA, zrádce rodiny i národa.

Miroslav Ivanov studiem materiálů ve Zlíně, Brazílii a zejména v archivech STB objevil souvislosti, které staví osobnost J.A.Bati do zcela nového světla. Badatelskou prací se Ivanovovi podařilo morálně očistit Tomášova bratra a pokračovatele od všech obvinění z válečných zločinů. Našel mnoho nového o českém druhém zahraničním odboji, podtrhující i problematičnost osobnosti Edvarda Beneše, rozkrývá vztahy kapitálu a politiky ve válečných letech a během následné studené války.

Je až neuvěřitelné, jakým způsobem STB a ostatní tajné služby manipulovaly soudními tribunály v Holandsku a USA při rodinných sporech Jana a syna jeho bratra Tomáše juniora.

Vznik a pád království ševců navazuje na práci Miroslava Ivanova, v mnohém ji rozvíjí a přináší i nová svědectví. Inscenované rekonstrukce událostí mají polodokumentární dynamickou formu a slouží jako interpunkce vyprávění. Naopak v komentovaných sekvencích stylizujeme některé pasáže (místa a události ve Zlíně, Brazílii apod.), ke kterým nebyl dostatek dobových archivních filmů a materiálů. Výsledkem je dokumentaristický tvar, natočený přesně v duchu Ivanovovy literární předlohy.

V synchronech hovoří kromě rodinných příslušníků přední čeští právníci a historici. Film vznikl díky pomoci a spolupráci s Úřadem guvernéra brazilského státu Mato Groso do Sul, Moravské zemské knihovny, archivu N.P.Svit, Moravského archivu, FEBIO, Glazier´s i dalších osob a firem.

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
6. 3. 2008Od 7. března nová Ladí neladí
6. 3. 2008Cena za výjimečný počin pro dokument o Josefu Bryksovi
18. 2. 2008Podruhé na K2 na druhém místě
8. 2. 2008Jiří Hrzán v Archivních návratech
8. 2. 2008Knížectví Hutt River
31. 1. 2008Malé dokumenty o velkých věcech
28. 1. 2008Z pěti Trilobitů dva do Ostravy
11. 1. 2008Porazily jsme Hitlera aji Stalina
11. 1. 2008Vznik a pád království ševců
9. 1. 2008Příběhy domů z Ostravy

« | | 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 | | » (87)