Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

4. 1. 2008

Ve znamení Osudových osmiček

Po celý rok bude do tématu "Osudové osmičky" výrazně přispívat i ostravská publicistika a dokument.

Letopočet s osmičkou na konci má v blízké i vzdálené historii vždy punc výjimečnosti. V ČT se v tomto roce Osudové osmičky uplatní jako výrazné jednotící téma. Ostravská televize se k nim celoročně připojuje svým cyklem V zajetí železné opony. Období po roce 1948, který vedl k rozdělní Evropy neprostupnou hranicí, včetně několika dalších osmičkových roků, které vymezují emigrantské generace, skýtá řadu osudů, o nichž hovoříme.

Hned v lednu uvedeme dvě vydání pořadu Ta naše povaha česká. Pod názvem "Osmičkoví emigranti" porovnají tvůrci cyklu rozdílné osudy jednotlivých emigračních vln, dnešní osudy emigrantských spolků, vnímání české současnosti. Následující díl o české povaze je pojmenován stejně jako celý rok „Osudové osmičky“ a staví na anketě mezi dnešní mládeží. Jak vnímají některé draze vykoupené letopočty z nedávné minulosti právě oni?

Mimo tyto cykly připravujeme společenské a historické dokumenty.Z velkých osmičkových
témat, kterým se věnují, vybíráme:

Dokument pod názvem Porazily jsme Hitlera i Stalina, který chystáme na únor, se dotýká osudu žen na Hlučínsku. Historicky zatěžkané roky s osmičkou na konci zasáhly do jejich života velmi významně. Podobně silnou výpovědí zapůsobí na diváky i velký společenský dokument Zpráva o Lodži. Příspěvkem k vyrovnání se s odsunem českých Židů a odkazem na unikátní archivní materiál se v dubnu k osudovým osmičkám opět přihlásíme.

Červnové vysílání zahrnuje další z portrétů kontroverzních československých prezidentů. Dokument "Z Buzuluku na Hrad" je věnován Ludvíku Svobodovi. I v jeho životě se roky s osmičkou na konci staly zásadními mezníky.

Na jednadvacátý srpen chystáme velký dokument pod názvem "Skryté zločiny osmašedesátého". Přibližuje zcela nová svědectví o dosud nepublikovaných osudech lidí postižených přímo na ulicích ve dnech okupace. Tváří osmašedesátého byla určitě Marta Kubišová. Dokument "Marta a Fanda...", který patří do volného cyklu Jedna událost - dva osudy, uvedeme v září 2008.

Téma první světové války a vzniku republiky připomene televizní dokument " Můj děda byl voják, válčil na Piavě". Práce dokumentaristů je inspirována autentickým deníkem nalezeným v pozůstalosti jednoho z příbuzných moderátora pořadu Na stopě Romana Svobody.

S výsledky unikátního projektu "Děti v boji proti totalitě" se setkáme u televizních obrazovek na začátku října 2008. Děti v průběhu roku natáčejí své malé dokumenty o lidech, hrdinech nedávné historie. Jejich dokumenty uvidíme v rámci jednoho z nedělních Večerů na téma.

Na listopad je rezervován čas pro vysílání dvou dokumentů, které se obracejí východním i západním směrem. Desítky hrobů v Rusku, které vydávají svědectví o masových popravách i o jejich českých obětech a výsledky nových výzkumů o nich, s akcentem na rok 1938 - to jsou východiska pro dokument nazvaný "Zatajené popravy". Dosud nezmapovaná, odvrácená tvář naší historie se poodhalí v dokumentu "Sloužili jsme ve wehrmachtu" o lidech z československého pohraničí, kteří bojovali u Stalingradu i Berlína. Mnozí skončili v sovětských gulazích. Také jejich životopisy obsahují své osudové osmičky.

Publicistika a dokument mají v ostravském vydání specifickou tvář i autorský rukopis. Již léta se mluví pochvalně o ostravské dokumentaristické škole. I výběr z tvorby s „osmičkovou“ determinací to dokazuje.

Jolanda Pilařová
oddělení koordninace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
4. 1. 2008Ve znamení Osudových osmiček
4. 1. 2008Pět obálek – pět šancí na výhru v souboji s Markem Vašutem
4. 1. 2008Podle práva
4. 1. 2008Divnopis aneb Proč se to tak jmenuje?
19. 12. 2007Příběhy slavných naposledy 25. prosince
10. 12. 2007Třetí koncert na kurtech
10. 12. 2007Hypermarket, nový televizní film ostravského studia
10. 12. 2007Babylon zvítězil
6. 11. 2007Václav Havel, vězeň číslo 9658, dokument z cyklu V zajetí železné opony
1. 11. 2007ZLOČIN JMÉNEM KATYŇ vyhrál Grand Prix na VII. Mezinárodním TV festivalu v Baru

« | | 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 | | » (87)