Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

4. 1. 2008

Podle práva

V každou středu po skončení pořadu Na stopě zařazuje Televizní studio Ostrava novinku - pod názvem Podle práva probíráme podobnosti soudních pří.

Co vše skrývají zavřené dveře soudních síní, jak se rozhoduje o vině a nevině? Skutečné příběhy z justičního prostředí v novém cyklu Televizního studia Ostrava přinášejí pohled do zákulisí soudních síní. Sledujte vždy ve středu na ČT1 ve 22:10.

Lidská dramata, zhuštěná do podoby soudních kauz, přitahují diváky k obrazovkám na celém světě. Téma kriminality a justice je jedním z nejfrekventovanějších. Pořad nazvaný Podle práva navazuje ve vysílání na pátrací relaci Na stopě. Zatímco v ní jde o pátrání po dosud neusvědčených zločincích, v Podle práva budeme hovořit o případech, jejichž pachatelům se již spravedlivého rozsudku dostalo.

Pořad vychází z konkrétních kauz, v zájmu výstižnosti a také určité míry zobecnění je základní příběh doplněn o další prvky z jiných podobných případů. Samozřejmě při tom tvůrci pořadu dbají na ochranu identity obětí i pachatelů. Skutečný průběh procesu je zredukován do zkratky, která respektuje stopáž programového okna. Záměrem je také to, aby se v druhém plánu divákovi dostalo potřebné a výstižné množství informací o některém z aspektů soudního konání jako takového.

Formálně se Podle práva pohybuje na rozhraní dokumentu a hrané televizní inscenace, natočené v reálném prostředí skutečné soudní síně. Na začátku nás průvodce pořadem seznámí s případem. František Derfler, známý brněnský herec, se v našem pořadu stává soudcem, který umožní proniknout do detailů soudní praxe i do zákulisí tribunálů.

Nahlédneme do spisu a rychlým sestřihem faktů budeme uvedeni do konkrétního dění. Dostáváme informace o pátrání, důkazním řízení i o průběhu samotného soudu. Ke slovu se, kromě hraných pasáží, které rekonstruují jednotlivé kroky, dostanou aktéři celé události i příslušní odborníci, např. právníci, publicisté, psycholog, experti z oboru kriminalistiky apod.

Zpočátku budou tvůrci pořadu usilovat o obecnější informace, postupně se budou zaměřovat na specifické konkrétnosti a detaily. Budou také v hojné míře pracovat s archivy, s dokumentací k jednotlivým případům i s výsledky práce kriminologických expertů a laboratoří.

Pořad vyrábí Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava. V režii jednotlivých vydání se střídají Petr Jančárek a Ján Novák.

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostravaq
4. 1. 2008Ve znamení Osudových osmiček
4. 1. 2008Pět obálek – pět šancí na výhru v souboji s Markem Vašutem
4. 1. 2008Podle práva
4. 1. 2008Divnopis aneb Proč se to tak jmenuje?
19. 12. 2007Příběhy slavných naposledy 25. prosince
10. 12. 2007Třetí koncert na kurtech
10. 12. 2007Hypermarket, nový televizní film ostravského studia
10. 12. 2007Babylon zvítězil
6. 11. 2007Václav Havel, vězeň číslo 9658, dokument z cyklu V zajetí železné opony
1. 11. 2007ZLOČIN JMÉNEM KATYŇ vyhrál Grand Prix na VII. Mezinárodním TV festivalu v Baru

« | | 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 | | » (87)