Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

10. 12. 2007

Hypermarket, nový televizní film ostravského studia

V neděli 16.12.2007 si na ČT1 ve 20:00 hodin nenechte ujít nový televizní film Hypermarket.

Centrum dramatické tvorby Televizního studia Ostrava natočilo příběh, který se vtipně i nemilosrdně inspiruje naší současností a je volnou adaptací stejnojmenné divadelní hry slovenského autora Viliama Klimáčka.

"Den, kdy jste nebyli nakupovat, považujte za ztracený," tvrdí slovenský spisovatel, režisér a herec Viliam Klimáček. S nadsázkou se tak strefuje do způsobu života mnohých současníků. Bylo by zavádějící domnívat se, že se hra, stejně jako televizní film ostravského studia České televize, přes svůj „obchodní“ název nějak zvlášť zajímá o prostředí samoobsluh.

Hypermarket je ve vyprávění použit hlavně jako metafora pro životní styl, a jako místo, ve kterém se prolínají osudy postav. A o postavy jde především, o jejich vztahy a intimitu vzájemně prolnutých příběhů, ne o samotný prostor k nakupování. Klimáčkův scénář, který byl pro televizní verzi ještě zvlášť upraven, je ambiciózní, rychlý, zábavný, a v dobrém slova smyslu módní text, v němž autor dokázal ve zkratce popsat některé klíčové bolesti naší doby: kulisový, umělý, naleštěný svět obrovské prodejny a svět našich hrdinů, tolik vzdálený tomu vysněnému "ideálnímu" z telenovel s dokonalými hrdiny s "důležitými" problémy.

Strasti nás mnohých jsou ve vyprávění demonstrovány na životě pěti postav, jež se v prostředí hypermarketu potkávají - prodavačky, která se stala prostitutkou, manažera obchodu, jeho ženy - herečky, její matky a bývalého estébáka, kdysi nasazeného na Václava Havla. Všichni touží po naplnění svých snů.

Jejich konflikty, jimiž procházejí, čerpají energii z letitých sporů, nedorozumění a nenaplněných ambicí. Pocit neuspokojení či pouhá nutnost obživy přivádí aktéry do zmíněného prostoru hypermarketu, který slibuje splnit každé jejich přání, který má svoji magickou přitažlivost, ale zároveň je jednou obrovskou nafouknutou lží, náplastí na ránu, která se sloupne chvíli po tom, co ji aplikujete, takže pocit frustrace spíše násobí.

Anna – „recitátorka“ reklam v obchodním domě. Karin – neúspěšná herečka. Ian – manažer. Eva – prostitutka. Petr – bývalý estébák. Všichni se jednoho dne potkají v hypermarketu. Někteří tu pracují, někteří nakupují, někteří provokují… Některým možná dokonce hypermarket změnil život. Zatímco Karin dál dabuje nekonečné stupidní telenovely, z Evy se stává skutečná filmová hvězda a Petr řeší svůj hlad po fízlování vlastní videoslužbou. A všichni jsou tak trochu smutnými klauny, kteří se jen zběsile snaží naplnit svůj vlastní sen o štěstí. Karin v jednom ze svých výroků tuto situaci charakterizuje: „Je trapné ve třiceti zjistit, že zvítězili ti druzí“.

Hrají: David Švehlík (Ian), Barbora Vyskočilová (Eva), Miroslav Krobot (Petr), Jana Malá (Karin), Anna Cónová (Anna) a další

Vysíláme v neděli 16. prosince 2007 na ČT1 ve 20:00 hodin

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
4. 1. 2008Ve znamení Osudových osmiček
4. 1. 2008Pět obálek – pět šancí na výhru v souboji s Markem Vašutem
4. 1. 2008Podle práva
4. 1. 2008Divnopis aneb Proč se to tak jmenuje?
19. 12. 2007Příběhy slavných naposledy 25. prosince
10. 12. 2007Třetí koncert na kurtech
10. 12. 2007Hypermarket, nový televizní film ostravského studia
10. 12. 2007Babylon zvítězil
6. 11. 2007Václav Havel, vězeň číslo 9658, dokument z cyklu V zajetí železné opony
1. 11. 2007ZLOČIN JMÉNEM KATYŇ vyhrál Grand Prix na VII. Mezinárodním TV festivalu v Baru

« | | 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 | | » (87)