Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

29. 5. 2007

Odbíjíme padesátou Hodinu pravdy

V sobotu 2. června sledujte padesáté vydání zábavné rodinné hry Hodina pravdy.

Padesátá Hodina, stopadesátá rodina!

Chcete zábavu, ve které hvězdami večera jsou lidé jako Vy? Baví Vás napětí, při kterém se nepění krev, ale příznivé emoce? Pak sledujte Hodinu pravdy, padesátou v pořadí, v sobotu 2. června 2007 na ČT1 ve 20:00 hodin.

Malá bilance:
V padesáti vydáních sledovali diváci 150 úkolů. Jeden z nich jsme uvedli opakovaně u příležitosti večera, ve kterém soutěžila stá rodina. Zadání, které sázelo na domino efekt se poprvé nepodařilo, a tak jsme sté rodině dali možnost jakéhosi „reparátu“. Sto padesát okamžiků pravdy tedy přineslo 149 různých úkolů, z nich 73 vedlo ke kýžené výhře, 77 znamenalo neúspěch.

Dramaturg pořadu Aleš Jurda má ještě další podrobnosti: „Sto padesát Hodin pravdy přivedlo do ostravského studia celkem 140 rodin, vedle nich také 10 jiných týmů, včetně dětských. Rodinné týmy reprezentovalo 55 tátů a 39 maminek. Zbytek tvořily nejrůznější rodinné sestavy samozřejmě i s dětmi a 8 úkolů připadlo na děti sólově. Nejmladší z nich byl Karel Geyer 10 roků (kolová) a hned po něm pak Lukáš Skřejpek 12 (bike trial) a v publiku jim fandili všichni bezvýhradně.

Hodina pravdy je nakoupený formát, ale přece jen se jednotlivá pojetí v různých zemích liší. „Vím o více jak dvaceti světových verzích Hodiny pravdy,“ říká Aleš Jurda. „Třeba v Japonsku, kde formát vznikl, soutěží jen otcové rodin (protože jsou tradičně považováni za hlavu a živitele), týmy (dospělé) nejsou přinejmenším u Němců a Britů ničím nevídaným, ale to, aby soutěžily rodinné sestavy (rodičů s dětmi), dětské týmy nebo děti samotné, se snad nevyskytuje nikde jinde, jen u nás. Proto taky distributor formátu je vždy hodně zvědavý na to, co tady u nás zase přineseme nového.“

Připomínáme:
Tato zábavná hra pro rodinné týmy byla poprvé vysílána 25. ledna 2003 a od té doby si získala řadu skalních příznivců. Tři rodiny v ní usilují o splnění svých přání. A´t už jde o novou střechu, auto, motorku, počítač, živého koně nebo cokoliv jiného, vždy je třeba obstát v úkolu, který se v okamžiku zadání může zdát nesplnitelný. Při hodinovém pořadu natáčeném v televizním studiu pak moderátor Petr Svoboda nabídne divákům sestřih výrazných momentů z domácí přípravy. Vyvrcholením je chvíle pravdy, při které jediný pokus rozhoduje o úspěchu či prohře.

Účastníci této rodinné hry vždy oslní nevídanými výkony, vždyť málokdo z nás by pro něco podobného našel odvahu. Úkoly prověřují nejen dovednost hráčů, mohou také prověřit paměť, postřeh nebo znalosti. Atmosféra ve studiu výrazně ovlivňuje jednotlivé výkony a prověří psychickou odolnost soutěžících. Mnohdy se úkol, který divákům připadá snadný, nezdaří i přesto, že při domácí přípravě byl hravě a opakovaně zvládán. Všechny discipliny ale byly už někdy někým vyzkoušeny a jejich splnění je reálné.

Mezi přihlášenými převažují rodinné týmy, objevují se i vícegenerační rodiny nebo páry, které mají děti v pěstounské péči. Ojedinělost české verze spočívá také v tom, že své štěstí vedle rodin zkoušejí i dětské, sportovní nebo zájmové týmy či skupiny, které spojuje stejné pracovní zařazení. Vždy jde především o hru a o možnost vyzkoušet cosi neobvyklého.

Petr Svoboda, moderátor pořadu, je elegantní, laskavý, vlídný a fandí všem se stejným zaujetím jako diváci v publiku. Svým vystupováním pomáhá vytvořit silný pocit identifikace diváka se soutěžícími, kteří se rozhodli věnovat týden svého času nácviku něčeho, co třeba dosud nikdy nedělali. Navštěvuje je nejprve v jejich domácím prostředí a určuje, kdo bude reprezentantem týmu. Trénink je zdokumentován a natočené video pak těsně před stěžejním okamžikem předvede, kolik úsilí spotřebovala příprava. Vtaženi do děje pak reprezentanti kolektivů překonávají sami sebe a stávají se hlavními aktéry, hvězdami večera.

V sobotu 2. června 2007 na ČT1 ve 20:00 hodin přijde Petr Svoboda odbíjet Hodinu pravdy popadesáté.

Jolanda Pilařová
koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
21. 6. 2007Úspěch na Zlaté Praze
20. 6. 2007Rekordy ve speciálním balení
19. 6. 2007Bezruči
15. 6. 2007V Telči uspěl Jarek i Amadeus
6. 6. 2007Kláštery, jak je neznáme
29. 5. 2007Odbíjíme padesátou Hodinu pravdy
25. 5. 2007Úspěch ostravského studia na festivalu Sportfilm Liberec 2007
19. 5. 2007Den otevřených dveří v Televizní studiu Ostrava
17. 5. 2007Den otevřených dveří v Ostravě
4. 5. 2007Big Ostrava Band zahajuje tradici nového jazzového festivalu a ČT bude u toho

« | | 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 | | » (87)