Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

28. 7. 2006

Zločin jménem Katyň

Nová fakta a nové souvislosti událostí, které stále poznamenávají polsko-ruské vztahy v dokumentu ostravského studia.

Nová, dosud nepublikovaná fakta a nové souvislosti hrůzných událostí, které až do dnešní doby poznamenávají polsko-ruské vztahy, zasazené do rámce současného pátrání po totožnosti lebky pocházející z jednoho z masových hrobů. V těchto dnech vzniká dokument, který Česká televize uvede na konci letošního roku.

Televizní štáb se před několika dny vrátil z náročné cesty, během níž shromáždil podstatné množství materiálu pro vznikající dokument.

Natáčelo se v Rusku, Bělorusku na Ukrajině a v Polsku. Existuje totiž hned několik Katyní - pohřebišť, která na různých místech ve zmíněných zemích ukrývají pozůstatky tisíců obětí. Cesta vedla přes Polsko do Běloruska, kde je v Kuropatech (na předměstí Minska) les plný dřevěných křížů. Jde o největší pohřebiště, kde leží na 200 tisíc běloruských a polských obětí vraždění převážně z třicátých a čtyřicátých let minulého století.

Se zatajeným dechem tudy procházeli ostravští dokumentaristé a my věříme, že se podaří atmosféru těchto míst zprostředkovat i v dokumentu. Nejznámější katyňské pohřebiště je v blízkosti ruského Smolenska. I tam pocítí dnešní návštěvníci nebývalý pocit úzkosti, když prochází kolem pamětních desek s výčty jmen a slyší při tom temné ozvěny podzemních zvonů.

Filmaři šli po stopách transportů polských zajatců, které totalitní moc rozhodla sprovodit ze světa, aby tak vyvražděním inteligence a vojenské elity oslabila na mnoho dalších generací celý jeden národ. Ve svém dokumentu zmapují poslední kroky od nádraží, kam přijížděly vlaky, přes kláštery, ve kterých na smrt odsouzení přespávali, až na popraviště, kde byli výstřelem do týla zabiti.

Jakkoliv prezident Gorbačov oficiálně přiznal v roce 1990 vinu Sovětského svazu na systematickém vyvražďování nevinných obětí, dodnes současné Rusko odmítá odpovědnost státu, hovoří o vině jednotlivců, neposkytlo dosud výsledky provedených šetření a dodnes se najdou stoupenci demagogického výkladu o podílu německých okupantů.

Málokdo ví, že mezi tisíci obětí masového vraždění polské elity byli také občané tehdejšího Československa, především Poláci z Těšínska. Pátrání po totožnosti tělesných pozůstatků, které už v nedávné minulosti rozvířili dánští a polští novináři a na které autoři ostravského televizního dokumentu navazují, přivádějí televizní štáb po stopách potomků do našeho kraje. Zjišťujeme, jak blízko jsou náhle tyto dějiny a jak ovlivňují postoje současníků i dodnes žijících pozůstalých.

Dokument s pracovním názvem Zločin jménem Katyň vyrábí Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava. Dramaturgem tohoto projektu je Lenka Poláková. Scénář společně s Otýlií Tobolovou napsal opavský historik Mečislav Borák. Režie je v rukou Petry Všelichové.

Jolanda Pilařová
oddělení koordinace vysílání
Televizníího studia Ostrava
12. 9. 2006Hon na svatého Maura v kině Evald
12. 9. 2006Něžná agrese v Domě umění v Opavě
24. 8. 2006Příběhy slavných
18. 8. 2006Yetta Hlaváčová si zahraje v novém televizním seriálu
7. 8. 2006Svoboda odhalil Svobodu
28. 7. 2006Zločin jménem Katyň
28. 7. 2006Připomeňte si letošní Colours
28. 7. 2006Mají to těžké, jsme jim Na stopě !
17. 7. 2006Zločin jménem Katyň
21. 6. 2006Svět, kde se nežebrá aneb Galerie podvodníků v Čechách

« | | 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 | | » (87)