Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

12. 6. 2006

Z lodního deníku televizních vodáků

Při natáčení seriálu Proč bychom se netopili si zapisujeme zážitky, kterými budeme postupně doplňovat lodní deník. Dnes zařazujeme první červnové poznámky.

Lodní deník, červen 2006

Máme za sebou víc než měsíc natáčení seriálu Proč bychom se netopili. Po scénách, které se odehrávají ve městě a v interiérech, se děj přesunul z lokací v Ostravě a Beskydech konečně na vodu. Až do prvního říjnového týdne se bude celý tvůrčí tým objevovat na různých místech podél řeky Lužnice, s drobným odskočením na vodácky i filmařsky vděčné úseky Sázavy. V polovině října se pak ještě na chvíli s hlavními hrdiny budete moci znovu potkat v Ostravě a blízkém okolí během dotáček několika scén v reálech. Letošní natáčení se pak završí koncem října několikadenním snímáním především mužské časti naší vodácké party v exponovaných podmínkách skutečných horských štítů ve Vysokých Tatrách.

Během ostravského natáčení v měsíci květnu 2006 asi největší pozornost novinářů i veřejnosti vzbudil Lukáš Vaculík, když se rozhodl bez zastoupení kaskadéra slaňovat z patnáctipatrového Domu vodohospodářů v centru města. Možná jednou i on sám označí tuto výzvu, kterou překonal, za unikátní zkušenost. V každém případě nikdo ani na chvíli nepochyboval, že Lukáš je ve velkých výškách jako doma.

V beskydských Malenovicích si parta vodáků vyzkoušela "rodinný život" ve vile dobře prosperujících majitelů. Tereza Kostková (Lída) s Radkem Zimou (Sumec) se ocitli v roli rodičů malého kluka, pro které má dočasné uspokojení ze zajištění rodinného blaha naštěstí jen chvilkově větší smysl a hodnotu, než návrat do hájemství vodáků - s lodí na řeku a pod stan. Představitel jejich syna Honzík Chodil z Velké Polomi všechny na place odzbrojil svou bezprostředností. Nejvíc asi Terezu, když k ní přišel se slovy: "V novinách psali, že budeš moje maminka," a od té chvíle se od ní ani nehnul.

Herecká výzva hned v několika podobách čekala i na Braňo Poláka, který se má v roli Bonga osvědčit kromě jiného také jako výborný zubař. Přiznal, že v ordinaci byl zatím vždy jen jako pacient. Nicméně za odborného dohledu opravdového lékaře odehrál svůj part důvěryhodně. A ošetřovaná slovenská herečka Jana Hubinská byla nakonec s jeho dentistickým zákrokem spokojena.

Mezi krásné scény seriálu budou patřit bezpochyby obrazy zachycující ve vyprávění příběhu zrod naší vodácké partičky. Noční frekvence v přístavní hospůdce v Děhylově měla sice už od počátku stylovou atmosféru, nicméně režisér Petr Nikolaev se jí rozhodl posílit ještě osvěžujícím nápadem, kdy všechny přítomné hlavní herecké představitele vybídnul, aby pro lepší atmosféru společného stmelení byli všichni mokří. A tak zatímco protagonisté smáčeli svá těla i v kostýmech v přilehlých sprchách a podpořili tak rovněž vizuálně kolektivní spoluprožitek vodáckého přátelství, část zbylého čekajícího štábu si krátil čas sledováním televizního přímého přenosu marného úsilí našich hokejistů ve finálovém zápase o zlatou medaili na mistrovství světa v Lotyšsku.

Každý z našich vodáků se ještě mnohokrát ocitne v situaci, která jej prověří. Ani trenéři, které si mnozí z nich zaplatili, ani dávné záliby z dětství a vzpomínky ze studentských let nejsou nic proti konkrétní akci na vodě. Ostatně Tereza s Radkem by o tom mohli vyprávět. Absolvovali totiž první křest vodou, vzhledem k dosavadnímu počasi pořádně studenou..., ale o tom zase až příště.

Připomínáme, že na www.ceskatelevize.cz/vodaci je k dispozici fotogalerie, kde najdete záběry ilustrující popisované situace.

Jolanda Pilařová
koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
15. 6. 2006Prázdniny v Zeleném údolí
15. 6. 2006Veteráni na Trofeo Niké Silesia
13. 6. 2006Neděle s pohádkou a hrdiny dělnické třídy
12. 6. 2006Z lodního deníku televizních vodáků
11. 6. 2006Křišťálové srdce bije pro Ostravu
1. 6. 2006Tři pořady z Ostravy
31. 5. 2006Bez tabáku nebo s ním?
30. 5. 2006Zveřejnění případu vedlo k odhalení násilníka
29. 5. 2006Postřehy s vůní burgundského
5. 5. 2006Parník má deset let

« | | 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 | | » (87)