Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

29. 5. 2006

Postřehy s vůní burgundského

Od 5.června sledujte další pokračování Postřehů odjinud. Ve třinácti nových dílech oblíbeného cyklu se tentokrát podíváme do Burgundska.

Všichni máme dobře v paměti verše, které opěvují vyhlášenou burgundskou révu, a tak nikoho nepřekvapí, že toto povídání bude skrz naskrz provoněné vínem. Burgundsko očima Jana Šmída vyrobilo Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava. Příjemný pozdní večer si s těmito Postřehy dopřejte každé pondělí od 5.6. do 28.8. 2006 na ČT1 ve 22:20 hodin.

Připomínám, že Postřehy odjinud se na televizních obrazovkách objevují už od roku 1993. Po celou dobu vysílání je pro ně charakteristický pohled očima novináře-zahraničního zpravodaje, který nám připomíná dominanty navštívených míst - vždy ovšem zasazené do kontextu současného společenského vývoje a bezprostřední atmosféry dneška. Oblibu tohoto pořadu dokládá stálý zájem televizních diváků, kteří vyžadují nejen nové příspěvky do seriálu, ale i reprízy těch předchozích.

V průběhu let se rovněž stabilizoval tým spolupracovníků, kteří jsou zárukou dobré úrovně této populární publicistiky: dramaturg Karel Bělohlavý, režisér Jaroslav Večeřa a kameraman Krunoslav Keteleš.

Scenáristou a průvodcem nám tentokrát bude zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Krátce k jednotlivým dílům:
Burgundsko očima Jana Šmída

1) Kde najdeme Rozárku
Hledáte-li štěstí, musíte do Dijonu, kde můžete obdivovat překrásnou architekturu pamatující i zlatý věk Burgundska - tedy dobu, kdy tu vládli vévodové a kdy se vévodský dvůr stal významným střediskem kultury. Nezapomeňte ale na to, že musíte najít Rozárku, slavnou sovičku z Tří oříšků pro Popelku, která se prý usadila právě v Dijonu.

2) Jak si postavit hrad
Jsme v zemi bohaté na zámky, katedrály a jiné architektonické památky. Největší raritou je ale hrad, který teprve vzniká. Inspirátorem projektu je Michel Guyot a místem, kde se odehrává jakýsi návrat do minulosti je Guedelon nedaleko Saint � Fargeau en Puisaye. Všichni, kdo se sem podívají, mají možnost zkusit, jaké to bylo ve středověku, neboť nový hrad se staví pouze nástroji a z materiálů, které byly kdysi k dispozici. Unikátní projekt přitahuje pozornost škol, které tak doplňují výuku historie. Hrad ročně navštíví na dvě stě tisíc turistů, což z něj činí druhou nejnavštěvovanější památkou v celém Burgundsku.

3) Život s hvězdičkami
V dalším dílu se budeme věnovat gastronomickému mistrovství burgundských kuchařů a budeme hosty několika úžasných restaurací, které svou kvalitu rády dokazují počtem hvězdiček v hodnocení Michaelin. Bude řeč o tradičním Boeuf Bourgignon, který bude divákům připomínat náš hovězí guláš, zaujme také vyhlášený kohout na víně, který se podle tradičních receptů vaří celých pět hodin. Kraší čas potřebuje příprava šneků s petrželkou a česnekovým máslem Escargots a la Bourguignonne. Ale i kdyby ve vašem cestovním vaku na takové dobroty nezbylo, stejně stojí za to podívat se právě sem .

4) Je tu někde Romanée Conti?
Burgunddská réva je v celém světě je synonymem pro špičková vína. Za své jedinečné vlastnosti zřejmě vděčí unikáním klimatickým a geologickým podmínkám. Jan Šmíd nám představí nejvzácnější víno z vinohradu šlechtice Louise Francoise de Conti. V polovině osmnáctého století zakoupil vzácný kus země a dobře věděl, co dělá, dnes je jeho víno tím nejslavnějším na světě. Díky Postřehům odjinud budeme mít vzácnou příležitost dovědět se o něm víc.

5) Život jako film
Semur en Auxois je městečko, které jako by čekalo na objevení. Je jedna z možností, jak některé místo proslavit - učinit z něj kulisu pro nějaký film. A to se tomuto městečku povedlo. V roce l958 se tady natáčel snímek Ni vu ni connu, (Neviděno, nepoznáno). Ve své první velké roli exceloval ve filmu Louis de Funes. Ovšem nejen proto byste se sem měli podívat. Když hledal v roce 1118 svatý Bernard nějaké klidné místo, kde by se dalo žít klidným cisterciáckým životem, došel až sem. V místech, kde řeka dávala mnichům dostatek prostředků k životu a kde rozlehlý les poskytoval potřebnou odloučenost od tehdejšího spotřebního světa, založil Bernard opatství. Před sto lety ho koupil potomek slavné rodiny Montgolfiérů,

6) Proč věřit na zázraky
Tentokrát se zastavíme v místě, odkud vyrážely pověstné křížové výpravy. Ve Vezeley Sv. Bernard plamenně burcoval křesťany k výpravě do Svaté země, králové Filip II August a Richard Lví Srdce shromažďovali později své vojáky před další cestou, která následovala. Dodneška odsud vyrážejí poutníci za pokáním do Santiaga de Compostella. Sedm posledních let svého života tady strávil Romain Rolland a zde také ve věku úctyhodných osmaosmdesáti let zemřel.
Nevynecháme ani Nevers, jedno z devíti francouzských svatých měst. Na první pohled zaujme především vévodský palác, považovaný za první z pověstných zámků na Loiře. Nejčastěji zmiňovaným jménem tady je ovšem svatá Bernadetta. Její svědectví o zjevení panny Marie i zázraky, které jí jsou přičítány ještě půl století po její smrti fascinují dodnes návštěvníky chrámu Saint Gildard.

7) Jak se nestát trosečníkem
Podobných kanálů jako je tento, zvaný Canal de Bourgogne, je v Burgundsku spousta, a tak by nebyla pohlednice z této země úplná, kdybychom cesty po souši alespoň na chvíli nevyměnili za vodní kanál. Burgundsko je přímo protkáno vodními cestami, ať už umělými kanály či splavnými řekami, dříve se po nich vozily sudy s vínem, dnes už se tu projíždějí jen turisté. Loď si můžete pronajmout třeba na dva týdny a udělat si z ní přechodný domov. A během poklidné plavby obdivovat venkovskou idylu, zámky a průhledy do krajiny jak z minulého století.

Když už vás to na lodi omrzí, můžete kdykoliv vyrazit do přírody, stačí jen zastavit na vhodném místě a pokračovat dál na kole. A pak se zase vrátit na palubu... Pro většinu z nás je tento způsob léta určitě přitažlivý a stojí za to si jej vyzkoušet.

8) Život na zámku
Romantika se dostane ke slovu i tentokrát na návštěvě v Chateau de Gilly. Manželé Arnaud a Helene Deratzovi sem kdysi přijeli, když nastal čas převzít zodpovědnost nad rodinnými vinicemi. Až na podruhé se rozhodli zakoupit původní chátrající zámek a učinit z něj rodinné sídlo V samotném zámku najdete nejen tajuplné chodby, takže si připadáte jak ve filmu Jméno růže, ale i nádherné pokoje, pojmenované podle zdejších vinic. Ze čtyř velkých místností zřídili majitelé tzv. Chambres d´hotes, které si můžete pronajmout. Cena, kterou zaplatíte je srovnatelná s ubytováním ve standardním hotelu.K zámku patří i vinné sklepy s tím nejlepším burgundským vínem,a tak je jasné, že vás jejich ochutnávka nemine. A kdybyste chtěli romanticky uzavřít manželství, i na to jsou tady připraveni.

9) Když je někdo doma prorokem
V Chateau Chinon jsou pyšní na jednoho ze svých bývalých starostů, byl jím totiž Francois Mitterand. A bylo to právě tady, kde se 10.5. 1981 dozvěděl o svém zvolení francouzským prezidentem. Lidé tady Mitterranda milovali a dodnes jsou v nabídce turistických tras jeho oblíbené cesty po okolí. Kdo chce, může vyrazit po stopách tohoto výjimečného francouzského prezidenta.
Osobitý vztah měl ale i k jiné části Burgundska. V nedalekém Cluny dlouho žila rodina jeho ženy. V místním vyhlášeném hotelu často večeřel a přijal tady i bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. My máme k Mitterandovi zvláštní vztah, neboť jako jeden z mála západních politiků podpořil v předlistopadové době české disidenty. A tak nás návštěva míst, která jsou těsně spjata s jeho veřejným působením i soukromými vazbami zcela jistě osloví.

10) Sladký život
Ve vesničce Premeaux-Prissey se s panem Dubios vydáme na jeho vinice. Proslulá rodinná firma navazuje na bohatou tradici a má i pokračování v obou dětech.V království pana Dubios jsou vína rozdělená přesně podle klasifikace a my absolvujeme tradiční ochutnávku, při které se dovíme leckterou zajímavost. Tato viniční oblast ale neměla jen idylickou minulost. Na konci l9. století přišly na Cote´d Or i zlé časy a vinice zaznamenaly velké ztráty. Proto se na mnoha polích začal pěstovat černý rybíz - cassis. A to je další fenomén tohoto kraje, který má své muzeum, ale i malé hrdiny, mezi které patří i pan Olivier. Pro jeho marmelády, kečupy či bonbóny se sjíždějí lidé z blízka i daleka.

11) Kdo jsou Rytíři vína
Zámek Clos de Vougeot založili mniši z kláštera Citeaux už ve 12. století, kolem něj pěstovali révu. A protože vinice si žádala velké skladovací prostory, postavili uprostřed nich velký statek. Ještě dnes v něm můžete vidět monumentální vinné lisy a také velké sudy, kam se dávaly hrozny. Zámek samotný je sídlem Bratrstva rytířů koštýře. Tento spolek se schází jedenkrát do roka v listopadu po slavné dražbě vína. Má kolem jedenácti tisíc členů - jsou to lidé nejrůznějších profesí - lékaři, velvyslanci, právníci a spojuje je láska k vínu. O některých z nich si řekneme víc.

12) Když medicína chutná
Město Beaune doslova leží na víně a v jeho podzemí byste našli kilometry chodeb plných lahví vína. Ostatně ne nadarmo se mu říká město dvou barev a podíváte-li se na střechu slavného hospice, pochopíte proč. Dominují jí právě dvě barvy - zlatá a rubínová - tedy barvy burgundských vín. A právě víno bylo podáváno jako medicína v pozoruhodném špitále výchovného charakteru - v hospici de Beaune.
Po kraji se brzy rozkřiklo, že v hospicu používají naprosto neortodoxní léčebné postupy, které zázračně rychle napraví zejména hypochondry a o hospitalizaci začali projevovat zájem i bohatí.
Pokud chtěli bohatí získat ve špitálu lůžko, museli si pobyt draze zaplatit, platilo se čímkoliv, ale nejčastěji vinicemi, na nichž se rodilo víno pozoruhodné kvality.

13) Americký sen po francouzsku
Hranice, která prochází krajinou na jih od Maconu, rozděluje nejen dvě naprosto odlišné vinařské oblasti, ale také dva regiony. Najdete tady vesnice, kde na jedné straně ulice platí lidé daně v Burgundsku a na druhé straně už v jiném regionu - Beaujolais.
Zřejmě vůbec nejlepší víno z kraje Beaujolais najdete pod značkou Moulin a Vent. Jak lze soudit podle názvu, vinice jsou pojmenovány po starobylém mlýnu a také větru, který je pro krajinu typický, temně rubínovou barvu má na svědomí půda bohatá na mangan a ochutnáte-li ho, budete jeho chutí překvapeni, protože u nás většinou dostaneme koupit pod názvem beaujolais něco docela jiného. Na samé hranici Burgundska, v kraji Beaujolais, ve vesničce Romanéche Thorins můžete klidně narazit na americký televizní štáb, neboť víno odsud se stalo ve Spojených státech velmi populárním a exportuje se tam ve velkém.

Jolanda Pilařová
Oddělení koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
15. 6. 2006Prázdniny v Zeleném údolí
15. 6. 2006Veteráni na Trofeo Niké Silesia
13. 6. 2006Neděle s pohádkou a hrdiny dělnické třídy
12. 6. 2006Z lodního deníku televizních vodáků
11. 6. 2006Křišťálové srdce bije pro Ostravu
1. 6. 2006Tři pořady z Ostravy
31. 5. 2006Bez tabáku nebo s ním?
30. 5. 2006Zveřejnění případu vedlo k odhalení násilníka
29. 5. 2006Postřehy s vůní burgundského
5. 5. 2006Parník má deset let

« | | 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 | | » (87)