Sportovcům v Riu pomáhají chytré brýle, střelcům hraje k soutěži hudba

Každá olympiáda přinese něco nového, něco co ještě nikdy předtím nikde nebylo. I olympiáda v Riu de Janeiro je v tomto ohledu speciální a nová. Poprvé tak v Riu jsou k vidění displeje v bazénech, které počítají kolik plavec uplaval nebo speciálně navržené plavky pro fenomenálního američana Phelpse.

Plavci bez počítání

Když soutěží plavci ve svém dlouhém bazénu, někdy je může rozrušovat fakt, že musí počítat kolik bazénů již zaplavali. V Riu ale tento problém vyřešili organizátoři za ně. Poprvé je totiž na dnech bazénů v jednotlivých drahách digitální počítadlo, které ukazuje, kolikátý bazén plavec překonává. Počet bazénů systém počítá podle toho, jak se plavec dotýká plochy na stěně bazénu.

Počítadla kol jsou od firmy Omega a používána budou především plavci na tratích 800 a 1500 metrů. Nová počítadla s vysoce vypracovaným designem zajišťují, že plavci se mohou soustředit na svou techniku ​​a na svou pozici v závodě, zatímco tabulka na dně ví, kolik ještě má uplavat bazénů.

Počítadla nemají žádný vliv na časomíru nebo zpracování údajů ze závodů. Poprvé byla použita na mistrovství světa v Kazani v roce 2015. 

Chytré brýle na cyklistiku a veslování

Chytré náramky, které počítají spánek a jeho kvalitu nebo tepovou frekvenci jsou již známé po celém světě. Cyklisté v Riu ale velmi často využívali chytré brýle, které jim živě zobrazují informace ze senzorů, které mají umístěny na kole. Mohou si tak v klidu hlídat svůj výkon i silnici či dráhu.

Italský tým veslařů a jeho pomocníci
Zdroj: Soeren Stache/ČTK/DPA

Cyklista tak může zjistit kadenci nebo rychlost jízdy. Využívají je například dráhoví cyklisté ze Spojených států amerických, kteří se i podíleli na vývoji. Zařízení vyžaduje, aby se jezdec podíval dolů k tomu, aby se zobrazila data . Druhou variantou je, dát ruce z kola. Technologie je podobná té, kterou využíval Google u Google Glass.

Přímo při soutěži je cyklisté využívat nemohli, během tréninku ale americkému týmu rozhodně tato pomůcka pomohla.  Při soutěži ale mohou a používají tuto novinku italští veslaři.

Michael Phelps a jeho technologie

Plavání se týká také jedná modní novinka. Fenomenální američan Michael Phelps se totiž objevuje v bazénech na olympiádě v Riu ve speciální kolekci s logem MP. Na výrobě se Phelps podílel společně se svým trenérem Bobem Bowmanem. Navrhli například plavky tak, aby se v nich Phelps necítil „jako tučňák“.

Michael Phelps si upravuje čepičku
Zdroj: Hahn Lionel/ČTK/ABACA

Podobné to je i s čepičkou. Ta je upravená tak, že američanovi nekryje uši. Phelps chce totiž slyšet na své, nejspíše poslední olympiádě, reakce fanoušků na vývoj závodu. S čepičkou se také pojí zajímavá historka ze štafetového závodu. Rodák z Towsonu v Americe patří k těm plavcům, kteří si berou dvě čepičky do vody. Jednu ze silikonu, která snižuje odpor vzduchu ve vodě a druhou z lycry, která drží vlasy a zakrývá gumičky. A právě tato vrchní nevydržela sílu paží Michela Phelpse, který ji roztrhnul. Paniku ale nezpůsobil, půjčil si totiž jinou od svého kolegy z týmu.

Hudba na olympiádě

Mnozí fanoušci sportů na olympijských hrách také sledují, jaké písně se hrají například při oddechových časech nebo v momentech volna mezi soutěžemi. Někdy hudba doplňuje i celé finále sportovní disciplíny. Bylo tomu tak i u sportu, u kterého by to málokdo čekal. Ženský trap, který chtěli organizátoři více pojmout jako show a zatraktivnit tento sport divákům. Některé závodnice se na hudbu dokonce připravovaly. Slovenka Danka Barteková prozradila serveru Akutalne.sk to, že aby si zvykla na hudbu při střelbě, tak začala nosit na své tréninky reproduktor. 

Zajímavý je také hudební doprovod tzv. challenge u volejbalových zápasů. Organizátoři totiž v momentě, kdy si jeden tým vezme jestřábí oko, zazní halou Maracanazinho hudba z filmu Star Wars.